CBS: stijging consumptie

CBS: stijging consumptie

Consumenten besteedden in januari 1,8% meer aan goederen en diensten dan in januari 2014. Dit is de grootste stijging in vier jaar tijd, meldt het CBS vandaag. Consumenten besteedden vooral meer aan elektronische apparaten, woninginrichting en auto’s. Ook hebben huishoudens meer gas verstookt dan in januari 2014.

Consumenten gaven in januari 4,6% meer uit aan duurzame goederen, zoals elektronische apparaten, woninginrichting en auto’s. Vorig jaar januari kochten ze relatief weinig auto’s, wat samenviel met het aflopen van belastingvoordelen op auto’s per 1 januari 2014.

De bestedingen aan overige goederen, waaronder energie, waren 3,7%. Consumenten hebben meer gas verbruikt dan een jaar eerder. In januari 2015 was het kouder dan in januari 2014. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 1,3% meer uit dan een jaar eerder. Ten slotte gaven ze 0,5% meer uit aan diensten, zoals het betalen van de huur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en kosten voor telefoon en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

 
Bron: www.cbs.nl

Advertentie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief