Praxis voerde Het Grote Klusonderzoek uit onder 2.600 Nederlanders van alle leeftijden en van verschillende klusniveaus. Via het onderzoek wil de doe-het-zelf keten nòg beter inzicht krijgen wat het klusgedrag is van de gemiddelde Nederlander. Het onderzoek laat herkenbare resultaten zien met één opvallende conclusie: klussen doet men het liefst samen!

Nederlanders klussen graag, 93% van Nederland heeft dit jaar geklust en men doet gemiddeld 8 klussen per jaar. Opvallend is dat 7 op de 10 Nederlanders het liefst samen klussen, dat blijkt uit Het Grote Klusonderzoek van Praxis waaraan 2.600 Nederlanders deelnamen. De drie belangrijkste redenen om samen te klussen zijn gezelligheid, handigheid en snelheid. Meer dan de helft van de Nederlandse klussers, klust het liefst samen met hun vader, daarnaast blijkt dat jongeren erg veel vertrouwen hebben in de kluskennis van de doe-het-zelvers boven de 50 jaar, terwijl zij zichzelf niet zien als kluskoningen.

Doe het zelf, maar doe het vooral samen
Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat klussen niet alleen maar nuttig is, maar vooral ook een sociale aangelegenheid is. Vooral vaders blijken de ideale kluspartner te zijn, meer dan 52% van de jongeren onder de 30 jaar schakelen de hulp van hun vader in op het moment dat er geklust moet worden. Redenen om samen te klussen zijn bij mannen voornamelijk de gezelligheid en de verhoogde snelheid terwijl het bij vrouwen vooral draait om de handigheid van de medeklussers. Opvallend is dat we niet alleen thuis klussen, maar jaarlijks ook meer dan twee klussen bij een bekende doen. Eén op de vijf Nederlanders voert bovendien klussen uit bij een (sport)vereniging.

Hebben jongeren tegenwoordig nog voldoende kluskennis?
Vroeger was het gebruikelijk om alle klussen in- en om het huis zelf uit te voeren. In de loop der jaren is de kluskennis van jongeren steeds meer gedaald, dit blijkt ook uit Het Grote Klusonderzoek. Meer dan de helft van de mensen onder de 30 jaar geeft aan hulp in te schakelen, als belangrijkste reden voor het inschakelen van de hulp blijkt dat zij erg veel vertrouwen hebben in de kluskennis van mensen boven de 50 jaar. Andersom denkt maar één op de vijf van de ervaren klussers dat mensen onder de 30 jaar een goede klus kunnen uitvoeren. Ook het ontbreken van de juiste klusspullen speelt hierbij een rol. 75% van de mensen onder de 30 jaar leent regelmatig spullen van hun ouders. De boormachine blijkt de de favoriet, vooral bij vrouwen! Tenslotte is opvallend dat er onder de 30 jaar het meest wordt geklust in de slaapkamer en dat men boven de 50 jaar het meest klust in de tuin.

De klus zelf is voor man, maar vrouwen bepalen het eindresultaat
Ook in het klusgedrag tussen mannen en vrouwen zijn er herkenbare en opvallende verschillen. Zo geeft één op de drie mannen aan meer te kunnen dan een basisklus. Bij vrouwen ligt dit veel lager en geeft slechts één op de twintig vrouwen aan meer te kunnen dan een gaatje boren of een lamp ophangen. Klussen is dus nog steeds een mannendomein, echter blijkt uit Het Grote Klusonderzoek wel dat in de meeste gevallen de vrouw bepaalt hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien.
Meer leuke en opvallende onderzoeksresultaten zijn terug te lezen op www.praxis.nl/klusonderzoek