Zondag sloeg de Nederlandse pers op hol rondom Intergamma. CRH zou Intergamma willen verkopen, meldde ANP en daarna ook Nu.nl, de Telegraaf en het AD.

Maar CRH kán Intergamma helemaal niet verkopen.

Nu.nl, De Telegraaf, het AD en alle landelijke dagbladen van Wegener baseren zich op ANP. Het ANP citeert weer uit de Britse Sunday Times. En bij die bron gaat het fout. De Sunday Times meldt dat CRH haar belang in Intergamma zou willen verkopen. Tot zover gaat het goed. Met meer dan 150 winkels en een aandelenbelang van bijna 50% is CRH-dochter Van Neerbos Bouwmarkten 'by far' de grootste speler binnen Intergamma.

Wil CRH exit?
Dat CRH (via dochter Van Neerbos Bouwmarkten) haar winkels en aandelen in Intergamma zou willen verkopen, is in de Nederlandse DHZ-retail een publiek geheim. Toen de kwestie medio augustus voor het eerst opspeelde, gaf Van Neerbos Bouwmarkten daarover 'geen commentaar' aan MIX. De Sunday Times stelt: "CRH recently reviewed its involvement in Intergamma and indicated it would be open to offers for its stake. The exit decision is largely down to Intergamma’s complex ownership structure."

Kán helemaal niet
Maar dat CRH Intergamma zou willen verkopen, daarmee gaat de landelijke pers - in het kielzog van het ANP - de mist in. Dat is namelijk helemaal niet hetgeen de Britse krant stelt: CRH wil zijn aandeel in Intergamma verkopen, niet Intergamma als geheel. Check: "CRH’s control of Intergamma is limited under the joint venture agreement. With little room to increase its shareholding or influence, the Irish company is testing the market for a buyer."
Bovendien... CRH kán Intergamma helemaal niet verkopen. Dat bevestigde een bron binnen Intergamma vandaag aan MIX.
De Sunday Times tipt Bricorama als potentiële koper van het CRH-belang en de CRH-winkels. Het lijkt echter aannemelijker dat Bricorama zelf ook van zijn Gamma- en Karwei-winkels afwil.

Meer grip voor Intergamma
Wel is het zo dat de (mogelijk) voorgenomen exit van CRH een heet hangijzer is binnen Intergamma. Directie en commissarissen zijn op zoek naar meer grip om de strategie op basis van de toekomstvisie te implementeren. Hoe Intergamma meer grip wil realiseren en hoe de andere aandeelhouders (én franchisenemers) over dat plan denken, schreef MIX al eerder (zie MIX' Intergamma-verzamelpagina).