Overal waar Hornbach een nieuwe vestiging plant, krijgt de bouwmarktketen te maken met bezwaren van concurrenten. Tot grote ergernis van de Nederlandse directeur Evert de Goede en verbazing van de Duitse Raad van Bestuur. Volgens hen slaan de meeste bezwaren nergens op en leiden ze nergens toe. Ondanks die afkeer van zulke procedures, maakte Hornbach zelf tóch bezwaar tegen een concurrent: Bauhaus.

Directeur Evert de Goede ergert zich groen en geel. En dat steekt hij niet onder stoelen of banken. “Diep treurig”, noemt hij het in het Financieel Dagblad. Intergamma-directeur Harm-Jan Stoter zegt in MIX klip en klaar dat hij zich niets van Hornbachs ergernis aantrekt en zich zal blijven verzetten tegen nieuwe concurrenten. “Als Hornbach er voor pleit om te stoppen met die processen, klinkt dat voor mij als een kalkoen die pleit voor het afschaffen van Kerstmis.”

Hornbach tóch naar rechter

De Goede tegen BNR Nieuwsradio: “Wij vinden dat als je er zelf een afkeer van hebt, je het vervolgens niet zelf moet gaan doen.” Toch maakt Hornbach eind januari zelf bezwaar tegen de komst van Bauhaus in Arnhem. Die locatie is volgens Hornbach niet voorzien als vestigingsplaats voor grootschalige perifere detailhandel als Bauhaus. Sterker nog: de locatie waar Hornbach in Duiven een nieuwe vestiging plant zou aangewezen zijn als exclusieve locatie voor ‘wonen in en om het huis’ en ligt in het verzorgingsgebied van de betwiste Bauhaus.
  Hornbachs expansiemanager Jaqueline Tijchon licht de kwestie toe: “Wij stellen de klant centraal. Daarom is het  ons beleid om geen bezwaar te maken tegen concurrenten. Dat is hier ook niet het geval. We zijn juridisch partij en willen alleen maar de ontwikkeling van onze bouwmarkt in Duiven zekerstellen.” Hornbach heeft een vergunning voor die  winkel, maar is nog niet beginnen met bouwen. Er loopt namelijk nog één beroepsronde, bij de Raad van State. Volgens Tijchon is dat echt iets heel anders dan bezwaar maken tegen een concurrent. “Als we al in Duiven gevestigd zouden zijn, zou je me niet snel zien ageren tegen een concurrent.” Zij meldt ook dat het bezwaar niet specifiek gericht is tegen Bauhaus: “De gemeente heeft het over ‘een bouwmarkt’, een ‘nomen nescio’. Het maakt ons helemaal niet uit om wie het gaat, wij willen zeker stellen dat onze ontwikkeling niet in gevaar komt.”