Net als veel andere toeleveranciers voor de bouwgroothandel en doe-het-zelfzaken onderzoekt ook tapefabrikant Kip Tape mogelijkheden om producten te verduurzamen. “Best een uitdagende zoektocht”, zo zegt Christian Würz, die zich als productmanager toelegt op de verduurzaming. “Duurzaamheid is echter een belangrijke ambitie van onze organisatie dus we focussen ons bij de ontwikkeling van nieuwe producten op het maximaal haalbare.”

Een van de grote uitdagingen als het gaat om recycling en hergebruik van tapes, beschermfolies en maskeerpapier is de kleefstof die wordt gebruikt voor de bevestiging. Würz: “In veel van die kleefstoffen zitten oplosmiddelen en die maken hergebruik of recycling erg lastig. De nieuwe producten die we ontwikkelen bevatten daarom geen oplosmiddelen meer.”

Voorbeelden daarvan in het huidige assortiment van Kip Tape zijn Washi-Tec tapes, zelfklevende beschermfolies, PE-tapes en de Ultra Sharp® tape. “Bovendien winnen we de oplosmiddelen terug in het productieproces en hergebruiken ze.”

Kwaliteit bewaken

Dat geldt ook voor de toepassing van gerecycled papier. “Daar waar mogelijk willen we in onze productie gebruikmaken van gerecycled papier en karton. Aangezien gerecycled papier minder sterk is dan nieuw papier, volstaat de kwaliteit ervan nog niet voor sommige van onze producten, zoals Maskingtape. De kwaliteit van onze producten is minstens zo belangrijk dus daaraan doen we nooit concessies”, zegt Würz, die benadrukt dat wel gezocht wordt naar mogelijkheden om de sterkte van gerecycled papier te verbeteren.

Door nieuw en gerecycled papier te combineren in tapes zoekt Kip Tape ook naar duurzamere oplossingen. “Zo hebben we een verpakkingstape ontwikkeld met 30% gerecyclede vezels. Dit kan prachtig samen met een doos worden gerecycled en hoeft niet tegen hoge kosten te worden gescheiden. Wie scheidt immers de tape van een doos bij het weggooien?”

“Wij proberen PVC te vervangen door duurzamere materialen, ook al is dat iets duurder”

Eigen impact bepalen

Voordat Kip Tape enkele jaren geleden begon met het opstellen van duurzame ambities, is eerst onderzoek gedaan naar de impact die de fabrikant heeft op de keten en vice versa. “Die analyse hebben we vertaald in een duurzaamheidscirkel waaruit we drie kernwaarden hebben vastgesteld. Dit zijn ‘Veiligstellen van duurzame levenscycli’, ‘Vasthouden aan milieubehoud’ en ‘Verbinden van collega’s en gemeenschappen’”, zegt Maurice Magis, marketingmanager van Kip Tape. “Drie kernwaarden met een duidelijke link naar onze tapes, maar vooral onze ambitie voor de toekomst.”

FSC en PEFC

Sinds enkele jaren gebruikt Kip Tape vooral FSC- of PEFC-gecertificeerd papier in het productieproces. “Dit garandeert onder andere dat er geen bossen worden gekapt of inheemse gemeenschappen worden verdrongen voor onze producten. We willen zo holistisch mogelijk denken. Wat heb je bijvoorbeeld aan een T-shirt van biologisch katoen als het onder mensonwaardige omstandigheden door kinderen wordt gemaakt? Onze productielocaties zijn dan ook gecertificeerd.”

Deze holistische benadering beperkt zich niet alleen tot het product, maar ook de verpakking selecteert de fabrikant zorgvuldig. Würz: “Verpakkingsmachines over de hele wereld zijn ontworpen om PVC te gebruiken. Niet erg milieuvriendelijk, mede omdat het gekrompen wordt met behulp van warmte. Dit is weliswaar kosteneffectief en werkt misschien goed, maar wij proberen PVC te vervangen door duurzamere materialen, ook al is dat iets duurder. Bovendien kunnen we daarmee de verpakking tot een minimum beperken.”

Circulair nog onhaalbaar

Volgens Würz heeft Kip Tape de keten van productie tot en met de verkoop van de assortimenten goed in beeld. Ondanks de duurzame innovaties en ontwikkeling van Kip Tape is de cirkel voorlopig nog niet rond, zo weet Würz. “Met de huidig beschikbare techniek en kennis is het nog niet mogelijk om een sluitende keten te maken voor onze producten. Daarvoor zijn we bovendien ook afhankelijk van andere, vaak individuele, schakels in de keten. Schilders, maar ook consumenten spelen een belangrijke rol in de rest- en afvalstromen.”

Complexe oplossingen

Er wordt gewerkt aan oplossingen, maar die zijn volgens Würz complex. “Voor papier is er bijvoorbeeld een functioneringscyclus vastgesteld. Een deel van ons papier bestaat al voor honderd procent uit gerecycled papier. Het probleem is dat ze vaak vervuild zijn met verf, lak of vernis dat er in het recyclingproces weer uitgewassen moeten worden. Dat is mogelijk, maar vraagt voor iedere vervuiling een andere aanpak.

Het belet de fabrikant niet om zelf actief verder te werken aan een zo duurzaam mogelijk assortiment. “En over die initiatieven en ontwikkelingen blijven we de handel ook informeren zodat ze weten dat ze met ons kiezen voor verantwoorde producten en een duurzame toekomst”, benadrukt Magis. Würz vult aan: “Ook al zetten we steeds kleine stapjes, uiteindelijk zijn het juist die kleine stapjes die ons helpen op weg naar een duurzaam product.” 

Koploper Masking-Tec® Cover

Een van de meest duurzame producten uit het huidige assortiment van Kip Tape is volgens Würz de 397 Masking-Tec® Cover. “Hier gebruiken we PEFC-gecertificeerd maskeerpapier in combinatie met een maskeertape. De Masking-Tec® Cover is uitstekend geschikt om bijvoorbeeld vloeren te beschermen tijdens schilderwerk, vooral bij airless spuiten. Door gebruik te maken van het tegelijkertijd dunne maar uiterst duurzame papier kan veel afval worden bespaard in vergelijking met conventioneel afdekvlies of stucloper. Afhankelijk van hoe vervuild het is, kan de Masking-Tec® Cover in zijn geheel worden hergebruikt of weggegooid in de papierbak.”

Kip Tape, Bocholt (D), +49(0).287.123.466-0, info@kip-tape.com, www.kip-tape.com