Raab Karcher-moeder Saint Gobain heeft overname-gesprekken geopend met BMN-moeder BME.

Overnamegesprekken als in 'verkoop-gesprekken'. Dat blijkt uit een officieel persbericht van Saint-Gobain van vandaag.

Exclusief gesprek met BME

Saint-Gobain heeft exclusieve onderhandelingen geopend met BME (Building Materials Europe) ter voorbereiding op de verkoop van Saint-Gobain Building Distribution the Netherlands (SGBD NL). In 2019 zette SGBD NL € 522 mln om, tegen een ebitda van € 11 mln. Dit allemaal onder de merken Raab Karcher, Tegelgroep Nederland, Galvano en Van Keulen die samen 38 vestigingen en meer dan 1.000 medewerkers hebben. Check cijfers van enkele branche-genoten.

Goedkeuringen

Volgens Saint-Gobain is de transactie afhankelijk van goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteit en van consulatie en informatie van de vertegenwoordiging van de werknemers in de ondernemingsraad van de Nederlandse merken. Het is de bedoeling om de transactie tegen het eind van 2021 af te ronden. Hij zal gebaseerd zijn op een ondernemingswaarde van € 150 mln. Saint-Gobain laat verder weten dat de verkoop in lijn ligt met de strategie om het portfolio te optimaliseren om de groei en winstgevendheid van de groep te verbeteren.

BME, ongekend conglomeraat

BME, nu al één van Europa's leidende bouwmaterialendistributeurs, opereert in 7 landen waaronder Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. In ons land is BME actief met BMN Bouwmaterialenhandel, Wijcks, Kooy, BME Bouwmaten en BMN IJzerwaren.

Na de verkoop zal BME in Nederland een mega-conglomeraat in de bouwmaterialenhandel worden. Naast concurrenten TABS (PontMeyer en Jongeneel), Veris/Bouwcenter, 4Plus/BPG, Sakol, De Stiho Groep en Bouwmaat (waar BME zelf ook franchisenemer van is), zal de combinatie van BMN en Raab Karcher ongekend zijn. Ter referentie: per 1-1-2020 had BMN 73 vestigingen en Raab Karcher 34. De eerstvolgende groepen qua aantal vestigingen waren TABS (Jongeneel + PontMeyer), 4Plus en Bouwcenter met 90, 88 en 87.

Zie Stand van Zaken en check ook onze [Business Update Bouwgroothandel] voor alle achtergronden, marktcijfers, sleutelgegevens en dwarsverbanden in de bouwgroothandel.