Veelzijdigheid en topklasse zijn de kenmerken van Tec7. Ook de GT7 Multispray combineert vele toepassingen en is dankzij een slimme formulering de beste in zijn categorie op de markt, aldus innovatiemanager Bram Starckx. Het gevolg van R&D vanuit techniek en toepassingen en vanuit de E3-gedachte.

Tec7 is in België meer dan een productnaam, het is een merknaam of misschien zelfs wel een soortnaam. Bram Starckx: “Ze zeggen hier gerust: ‘laten we dat even Tec’en’, als ze lijmen bedoelen.” Dat komt door de veelzijdigheid van het product Tec7. Die veelzijdigheid spreekt ook uit de naam. Starckx: “Voorheen had je siliconenkit om af te dichten. Als je ook wilde verlijmen, had je PU-lijm nodig of een Butyl-product. Totdat wij in 1993 onze MS Polymeer-lijmkit introduceerden. Die kon zomaar zeven andere producten vervangen, vandaar de naam Tec7.”

Veelzijdige topklasse

Die veelzijdigheid is één van de belangrijkste eisen die de CEO van het familiebedrijf stelt aan nieuwe producten. “Zijn ze veelzijdig in hun toepassing? En zijn ze het beste op de markt?”, vragen ze zich bij Tec7 steeds af. “Als het antwoord op één van beide vragen ‘misschien’ is, gaan wij het niet maken. Het moet per se veelzijdig zijn én subliem in prestaties.”

Niet voor niets ontwikkelt Tec7 de producten aan de hand van hun eigen E3-formule. Tec7-producten moeten economisch zijn, ergonomisch en ecologisch. “Economisch in de zin dat de eindgebruiker met het beste product moet kunnen werken zonder er failliet aan te gaan. Dat betekent niet altijd dat wij het goedkoopste product aanbieden. Wel het product met de beste verhouding van prijs en kwaliteit. Het is goedkoper om het in één keer goed te doen dan dat je nog een keer terug moet om je eerste werk te herstellen”, klinkt het. Ergonomie gaat over het gebruiksgemak en de functionaliteit. Die moet de beste zijn van wat er te koop is. En qua ecologie? “Het blijven natuurlijk chemische producten, maar zodra er een bestanddeel ter discussie staat, vinden wij er een beter alternatief voor.”

Slimme formulering

Als voorbeeld neemt Starckx de GT7-multispray. “Om bouten en moeren los van elkaar te krijgen, geeft die spray een koudeschok. Dat zouden we het eenvoudigst kunnen bereiken met CFK’s in een huis-tuin-en-keukenspuitbus. Maar dan spuit je niet alleen de moer los, maar ook meteen een gat in de ozonlaag”, lacht hij. Dat past niet in het E3-streven, dus doen ze het anders.

Op eenzelfde manier combineert de Multispray het kruipolie-­aspect met roestwering. “Onze Multispray zorgt er niet alleen voor dat de twee oppervlakken gesmeerd langs elkaar heen kunnen bewegen, hij is ook zo geformuleerd dat hij actief de roestkristallen te lijf gaat. Op onze YouTube-video’s zie je dat de spray echt tussen de moer en de bout omhoog kruipt.”

R&D vanuit techniek

Een kwestie van slim formuleren van verschillende bestanddelen. Een kunst die ze bij Tec7 uitstekend verstaan. Hun R&D-lab heeft een ‘proper’ deel en een - groter - vuil deel. Daar rijden ze motorblokken naar binnen of bouwen ze een muur en gaan ze actief aan de slag met producten, grondstoffen en producten van leveranciers. Starckx: “Wij ontwikkelen altijd vanuit de techniek en vanuit de praktijk, nooit vanuit marketing.” Bij de Multispray zie je dat aan de combinatie van reiniging, bescherming en contactgeleiding. “Neem een boormachine. Die wordt van buiten vaak een beetje vaal vanwege stof en uv-invloed. Als je die met onze GT7 inspuit en met een droge doek afwrijft, ziet hij er weer als nieuw uit en is hij ‘en passant’ beschermd tegen nieuwe uv-verkleuring. Of neem de binnenkant. Als je de luchtinlaten met een reguliere spray reinigt, worden ze wel schoon, maar heb je kans dat de contacten vet worden en de machine niet meer werkt. Daarom is onze GT7 meteen een contactspray. Na het reinigen werken de contacten weer alsof ze nieuw zijn.”

GT7 Multispray

GT7 is de Multispray van Tec7: even veelzijdig als Tec7 en top van de markt in ieder gebruiksgebied. Eén product met de functies van:

• Kruipolie

• Smeermiddel

• Contactspray

• Roestvreter

• Roestbeschermer

• Beschermingsmiddel

Te verkrijgen in bussen van 200 ml en 400 ml met de two way spray voor verneveling in een brede straal of precisiewerk met een jet-spray.