Besparing, comfort en gemak

Innovatie en toegevoegde waarde behoren tot de strategie van Velux. Haar producten dragen bij aan een hoger doel: meer woongenot door beter ruimtegebruik, een gezonde leefomgeving door meer daglicht en natuurlijke ventilatie, energiebesparing door technische ontwikkelingen en comfort vanwege doordacht gebruiksgemak. Hierbij zijn inbraakwerendheid, bedienings- en montagegemak essentieel.

Gebruiksgemak, comfort en energiezuinigheid zijn eigenschappen waar de consument scherp op let. Bouwers kunnen hun geld verdienen door daar op in te spelen, maar kijken ook naar montagegemak. Velux Nederland hield rekening met al die wensen bij recente ontwikkelingen.

Begin vorig jaar besloot de fabrikant zijn dakramen standaard in witte uitvoering te gaan leveren. Met succes, veel klanten namen de voorkeurskleur van consumenten over. Voor de enkeling die de blank afgewerkte variant prefereert, levert Velux Nederland alle typen ook nog steeds in die variant.

Natuurlijke ventilatie
Qua leefbaarheid kunnen de Velux producten een belangrijke bijdrage leveren. Op de juiste positie in het dak gemonteerd, kunnen dakramen een natuurlijk luchtstroom op gang brengen. Door ramen op de begane grond en op zolder tegelijk open te zetten, koel en ventileer je snel en eenvoudig het hele huis. In ruimtes waar ventilatie extra belangrijk is zoals slaapkamers, kan een zelfregulerende ventilatie-unit voor Velux dakramen helpen. De unit, door Velux Nederland en Renson gezamenlijk ontwikkeld, reageert automatisch op drukverschillen en windsterkte en ventileert zo zonder tocht. Als onderdeel van een woonhuisventilatiesysteem kan hij bijdragen aan een EPC-reductie tot 0,4.

Design en bedieningsgemak
Op het gebied van zonwering en raamdecoratie put de fabrikant inspiratie uit de Velux International Design Award: dit jaar ook met Nederlandse inzendingen. Ook het nieuwste Disney-assortiment (o.a. Planes-film) is vermeldenswaardig.

Maar Velux Nederland kijkt verder dan het uiterlijk. Het elektrische Energie Comfort-gordijn is bijvoorbeeld energie-efficiënt door een dubbele plissélaag met een aluminium coating die de isolatiewaarde met 34% verbetert als het gordijn dicht is. Openen en (gedeeltelijk) sluiten kan op afstand, aangestuurd door netstroom of zelfs zonne-energie. Bedieningsgemak en energiebesparing ineen.

Een extra dimensie van energiebesparing voegt het Velux Active Climate control-systeem toe. Dat opent of sluit de zonwering, afhankelijk van temperatuur en zonkracht, automatisch.

Inbraakwerendheid top
Qua bouweisen zijn de Velux producten ook helemaal bij de tijd. De norm voor inbraakveiligheid van woningen (NEN 5087) is aangepast waardoor dakramen en lichtkoepels reeds af-fabriek aan inbraakwerendheidsklasse 2 volgens NEN 5096 moeten voldoen. Het gaat om opklimbare situaties (minder dan 3,5 meter hoog) met een hellingshoek kleiner dan 40° en een afzakhoogte kleiner dan 3,5 meter. Een extra bijzetslot of traliewerk is daarom niet meer voldoende in nieuwbouwsituaties. De speciale tuimelvensters met geïntegreerd sluitwerk en de lichtkoepels zijn door een keuringsinstantie getest en voldoen voor zulke situaties wél aan de gestelde eisen.

Montagegemak
De nieuwste Velux dakramen isoleren tot wel 30% beter dan 30 jaar oude dakramen. Om energie te besparen, loont vervanging dus al snel. Zeker met het nieuwe renovatiegootstuk. Daarmee past het nieuwe dakraam op het oude inbouwniveau en kan de bestaande interieuraftimmering intact blijven. Daarnaast zorgt de extra isolatiekraag in dit gootstuk voor exact dezelfde isolatiewaarde (1,4 W/m²K) als bij montage van een nieuw dakraam op het huidige inbouwniveau. Zo blijkt dat de fabrikant niet alleen oog heeft voor technische ontwikkelingen, maar ook voor de toepassing van haar producten in praktijksituaties. Want een raam kan op papier nog zo goed zijn, als het lastig te monteren is, zul je er weinig van verkopen.

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee