Isolatie en luchtdichting zijn ontzettend belangrijk in de aanpak van de bouwkundige schil. Daarom eisen opdrachtgevers dat tegenwoordig keihard. Aannemers zitten met die verantwoordelijkheid in hun maag en zoeken hulp in de keten. Die kunnen ze vinden bij bouwgroothandelaren die met Soudal’s Luchtdicht Bouwen Systeem werken. Een totaalconcept van gegarandeerde kwaliteit als resultaat van een solide aanpak van advies en ontwerp tot en met applicatie, controle en garantie.

Luchtdichtheid: in België en Duitsland zijn de eisen veel stringenter dan in Nederland. En is men al veel verder gevorderd. Als wereldspeler heeft Soudal veel ervaring op dat vlak. Al die jarenlange kennis en ervaring zit in het totaalconcept Soudal Luchtdicht. Roland Schuurmans is verantwoordelijk voor dit totaal­concept en legt uit hoe het inspeelt op drie belangrijke tendensen in de markt: energiezuinigheid, wooncomfort en gezondheid.  “Het Bouwbesluit schrijft een EPC-norm van 0,4 voor. Voor het behalen van deze norm is luchtdichting een belangrijk onderdeel. Bovendien hebben wooncomfort en gezondheid ook veel met luchtdichting te maken. Opdrachtgevers weten dat en willen dat hun gebouw die normen haalt. Energiezuinigheid staat met stip bovenaan hun wensen- en eisenlijst. Sterker nog: opdrachtgevers stellen luchtdichtheid simpelweg als prestatie-eis, maakt niet uit hoe de aannemer het doet, het gebouw moet en zal luchtdicht zijn. Als je weet dat de aannemer waarschijnlijk per 2017 verantwoordelijk én aansprakelijk is voor de bouwkwaliteit, is de uitdaging evident. Als een bouwwerk gereed is en de luchtdichtheid blijkt niet te kloppen, dan zijn de kosten van de
herstelwerkzaamheden niet te overzien. Aannemers zullen die nachtmerrie koste wat het kost willen vermijden en gaan op zoek naar gegarandeerd goede oplossingen.”

Perfect tot in details
Dat is precies wat Soudal te bieden heeft. Een uiterst compleet pallet van perfecte producten in ideale samenhang is de basis voor een totaalconcept. Speciaal op de Nederlandse markt geënt met een belangrijke rol voor de handel als partner in het proces. Benelux-directeur Jurgen Vandervelden: “Met ons concept kunnen we de aannemer volledig ontzorgen, doordat hij zijn opdrachtgever gegarandeerd de kwaliteit kan bieden die hij vraagt. Soudal schuift dus naar voren in de keten en draagt bij aan totale ontzorging van ontwerp tot oplevering. Dat betekent dat we als fabrikant al in de ontwerpfase aan tafel gaan met opdrachtgevers en bouwers.” Als alle details rond zijn, worden de producten uitsluitend door geselecteerde high-end applicateurs toegepast. Het hele proces wordt gecontroleerd, evenals de prestatie van het eindresultaat. Op termijn volgt zelfs een verzekerde garantie, gebaseerd op controle van kwaliteit in de hele keten van ontwerp tot en met applicatie. Controle tot op de kleinste details. De duivel zit hem echt in de details, één kiertje vergeten, één folie verkeerd om en de luchtdichtheid is niet optimaal. Daarom zitten wij er zo bovenop, hebben we de hele keten gesloten en kunnen we die kwaliteit garanderen.”

Markt snapt voordelen direct
Vandervelden: “De markt snapt de voordelen van onze totaalaanpak direct. Dat blijkt wel uit de projecten die we recent scoorden. Terwijl de folder nog bij de drukker lag en de website nog in de maak is, kregen we door aannemers van naam al projecten gegund zoals Zuidertoren in Eindhoven en 200 woningen in Bergen op Zoom. Puur op basis van de totaalaanpak en de gegarandeerde kwaliteit als gevolg daarvan. Bijzonder aan Soudals aanpak is de rol die ze zien voor de handel. “We werken altijd samen met de handel, maar zoeken daarin wel actieve partners. De complexiteit van luchtdichtheid vraagt dat je op elkaar ingespeeld bent en in elkaar investeert. Daarom investeren wij in onze handelspartners en vragen wij hetzelfde van hen terug. We hebben liever kwaliteit dan kwantiteit.”

Vooraan in de keten
Met Soudal Luchtdicht geeft Soudal de handel een pakket waar ze mee aan kunnen komen bij de aannemer. De totaalaanpak en bijbehorende zekerheid geven nachtrust waarmee je je als handelaar kunt onderscheiden en die de aannemer waardeert.  Schuurmans: “Dat ervaren we al in de praktijk bij landelijke aannemers, maar ook bij regionale bouwers. De totaalaanpak zorgt er ook voor dat je al heel vroeg in het proces aan tafel kunt komen. En als je daar dan toch zit, kun je meteen je complete pakket aanbieden, kan niet mooier toch?” Nou, dat kan wel. Want de buitendienst van Soudal gaat zelf ook op pad. Als ze bij bouwers en opdrachtgevers aan mogen schuiven, laten ze hun partners in de handel meeliften. Schuurmans: “Daar worden de beslissingen
genomen en wil je als handelaar aanwezig zijn. Daarom hebben de eerste handelaren zich al bij ons aangesloten. Zo worden ze partner en kunnen ze met ons mee opschuiven naar voren in de keten.”

Wereldspeler, wereldproducten
Soudal bestaat dit jaar 50 jaar en ontwikkelt o.a. producten en oplossingen waarmee luchtdicht bouwen mogelijk wordt. De fabrikant doet dat vanuit een systeemgedachte. Een gebouw is in haar visie meer dan een optelsom van details. Het functioneert als een geheel. Daarom heeft Soudal het Luchtdicht Bouwen Systeem ontwikkeld. Het bedrijf denkt met dit systeem vanaf de ontwerpfase mee over luchtdichting. De totale bouwkundige schil wordt beoordeeld en de experts geven adviezen over de thermische isolatie en luchtdichtheid. Het doel: een zo energiezuinig en comfortabel mogelijk gebouw. Soudal is toonaangevend fabrikant van afdichtingsmaterialen, wereldwijd actief in 130 landen (waaronder Nederland) met het hoofdkantoor in Turnhout (België).
-  Verkoop in 130 landen
-  Omzet ruim € 630 mln
-  2.400 medewerkers
-  HQ  en R&D-lab in Turnhout (België)
-  50 vestigingen wereldwijd