Weer een overname in de wereld van bouwchemie. BASF neemt Thomsit en Ceresit over van Henkel.

Onlangs nam Bostik al Den Braven over. Nu is het de ene chemiereus BASF die een divisie inclusief twee merken overneemt van de andere chemiereus Henkel.

Het persbericht luidt als volgt:

BASF en Henkel hebben een verklaring ondertekend waarin is overeengekomen dat BASF de intentie heeft de bedrijfsactiviteiten omtrent West-Europese vloer-, tegellijm- en waterdichtingsproducten voor professionele verwerkers over te nemen om hiermee het assortiment producten voor de afbouw te versterken. De transactie omvat de projectlijmen met de merknaam Thomsit en het wereldwijde handelsmerk Thomsit. Ook de activiteiten met betrekking tot vloer-, tegellijm- en waterdichtingsproducten van Henkel in West-Europa vallen onder de overeenkomst. Deze worden op het moment verkocht aan gespecialiseerde (bouwmaterialen)handelaren onder de merknaam Ceresit. BASF en Henkel zijn overeengekomen dat BASF het handelsmerk Ceresit gaat gebruiken voor de West-Europese bedrijfsactiviteiten voor tegellijm- en waterdichtingssystemen. De belangrijkste markten hiervoor zijn Duitsland en de Benelux.

De omzet van de bedrijfsactiviteiten die worden overgenomen bedraagt enkele tientallen miljoenen. BASF heeft de intentie de aangeschafte activiteiten te integreren in de PCI-organisatie, die geheel in eigendom van BASF is en onderdeel van de BASF Construction Chemicals divisie. PCI heeft een leidende positie in de Duitse markt voor tegellijmsystemen.

De beoogde overname omvat ook het tijdelijk leasen van de fabriek van Henkel in Unna, Duitsland, waar de desbetreffende producten worden geproduceerd. BASF zal de fabriek in Unna voor een periode van twee tot drie jaar exploiteren en daarna de productie voortzetten in bestaande fabrieken van PCI, voornamelijk in Hamm, Duitsland, niet ver van Unna. De overname moet nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten en kan naar verwachting eind 2016 worden afgerond. Beide partijen hebben afgesproken geen financiële gegevens over deze overname bekend te maken.

“De overname van de bedrijfsactiviteiten van vloer-, tegellijm- en waterdichtingsproducten van de merken Thomsit en Ceresit in West-Europa past in onze ambities om het assortiment binnen Construction Chemicals uit te breiden. De merken PCI en Thomsit samen maken BASF één van de leidende bedrijven in de markt voor vloerproducten in Duitsland. De vloer-, tegellijm- en waterdichtingssystemen van Ceresit in West-Europa bieden ons de mogelijkheid marktsegmenten te betreden die wij tot op heden nog niet omvangrijk konden bedienen” zegt Ralf Spettmann, President van de BASF-divisie Construction Chemicals.