Stem-groep wordt GRIP

Stem-groep wordt GRIP

De ijzerwarenhandelaren die achter de schermen vooral op ICT samenwerken in de Stem-groep, hebben een verdere samenwerking richting leveranciers onderzocht. Meer commitment voor een bredere set van afspraken dan alleen de inkoopconditie. Inkoopcombinatie Ferney gaat die nieuwe samenwerking nu faciliteren in GRIP.

De Stem-groep bestaat nu ongeveer 15 jaar. Destijds stak een aantal ijzerwarenhandelaren de koppen bij elkaar om aan de achterkant van hun bedrijf samen te werken. De betreffende handelaren kennen elkaar van inkoopcombinatie Ferney waar ze allemaal lid van waren. “Ik weet eigenlijk niet eens meer waar de letters van Stem voor staan”, zegt Ard Keller. Deelnemer van het eerste uur. “Samenwerken, Efficiciency en Marketing? Maar die T? Oh ja, Toegevoegde waarde."

Samen op digitaal platform

Enfin, inmiddels draait er een digitaal platform voor webshops waar de Stem-leden – intussen aandeelhouders van de Stem BV –   één of meerdere webshops op kunnen exploiteren. Maar de samenwerking smaakt naar meer, dus onderzochten de aangesloten bedrijven of ze de samenwerking ook in de richting van leveranciers zouden kunnen uitbreiden. In de zin dat de leden unanieme keuzes maken voor bepaalde leveranciers per productgroep en er een bredere set van afspraken mee maakt dan de inkoopconditie die de inkoopcombinatie faciliteert. Denk aan het hele treintje van keuzes, inkoop, assortiment, promotie en marketing op basis van onderling commitment.

Trajecten met leveranciers

Ondertussen zijn er een paar van zulke trajecten met succes afgerond en gaat Ferney die activiteiten voor de Stem-leden en andere Ferney-leden organiserenonder de naam GRIP. Voordeel voor Stem: Ferney doet het werk dat Stem voorheen zelf ‘erbij‘ deed. Voordeel voor Ferney: Stem wordt niet een club buiten de club. Bovendien is het gremium binnen GRIP groter dan de huidige 9 leden van Stem. Voorwaarde is dat de uniformiteit en het commitment binnen die groeiende groep intact blijft.

Samenwerken is nodig

Ard Keller: “Ik denk dat samenwerken nodig is in deze markt. Als je van onze schaal bent, met ons DNA doe je er goed aan om te delen en samen te werken. En als je bijvoorbeeld een assortiment verandert, is dat best wel even slikken en merk je misschien hoe een bepaald merk in je bedrijf vervlochten zit. Maar na een tijdje merk je ook hoe weinig het eigenlijk uitmaakt.” Keller benadrukt wel dat de visie van samenwerken in GRIP buiten kijf staat. “Als je gaat voor korte termijn-gewin, is dit niet de geschikte samenwerking voor je.”

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

MIX nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in de DHZ-etail. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van MIX.

Word abonnee

  • Ontvang het vakblad MIXpro
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot alle MIXpro-content
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Inclusief marktdata en details van groothandels
  • Reageren op artikelen
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIXpro
Word abonnee