Met Nemef Radaris ePro introduceert Assa Abloy een slimme doorontwikkeling van het in de zorg al jaren populaire Radaris-programma. “Radaris ePro is een cloud-based oplossing met als belangrijke pluspunten het eenvoudige beheer via een online platform en het gebruik van een smartphone als gateway en sleutel”, zegt René Gieskes, als business development manager nauw betrokken bij de ontwikkeling.

Samen met collega’s Kees Bongers, technisch adviseur en Henck van den Breul, commercieel adviseur, werkt Gieskes al vele jaren aan het Nemef Radaris-programma. “Na een voorzichtige start in 2008 is het programma in de jaren daarna doorontwikkeld en heeft Radaris - en later ook Radaris Evolution - echt naam gemaakt binnen de zorg.” Omdat het ‘Radaris-team’ verdere kansen zag voor het concept, werd vorig jaar Radaris ePro ontwikkeld. “Daarbij hebben we vooral gekeken naar mogelijkheden voor de extramurale zorg omdat daar de behoefte aan snelle, veilige en eenvoudig te beheren toegangsverlening groot is en de komende jaren zal groeien”, zegt Van den Breul.

Zorg aan huis

Hoewel Radaris Evolution ook toegepast kan worden in de extramurale zorg is het systeem vooral ontwikkeld voor zorgorganisaties die het toegangsbeheer binnen de eigen instellingen willen beheren. Bongers: “Met enkele relatief kleine aanpassingen is het ook voor zorg aan huis goed te gebruiken, maar het is er niet specifiek voor ontwikkeld.” Gezien de maatschappelijke ontwikkeling waarin mensen steeds langer thuis blijven wonen zocht het team naar een betere en bovenal nog gebruiksvriendelijkere oplossing. “Als meer mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen, zal de vraag naar thuishulp en mantelzorg verder groeien. Daarvoor hebben we met Radaris ePro de oplossing gevonden.”

Cloudbased

Nemef Radaris ePro is volledige cloudbased. “Dat betekent dat een bewoner of beheerder overal en altijd in staat is om via het online beheerplatform zelf toegangsrechten toe te kennen of in te trekken. Het enige wat de zorgverlener of mantelzorger nodig heeft is een smartphone want via de Radaris ePro-app kan de toegewezen sleutel opgehaald worden”, aldus Gieskes. Niet alleen handig en veilig voor de bewoner of beheerder, maar ook voor de zorgverleners. “Met Radaris ePro hebben zorgorganisaties geen omkijken meer naar de sleutels van cliënten die steeds opgehaald en weer ingeleverd moeten worden. Een zorgorganisatie kan het eenvoudig voor medewerkers beheren of de cliënt zelf laten regelen als dat gewenst is.”

Geen bouwkundige ingrepen

Een ander groot voordeel van Radaris ePro is de snelle en eenvoudige plaatsing van het ePro slot op de deur. “De motorcilinder kan eenvoudig in een bestaande of nieuwe deur geplaatst worden. Daarvoor zijn geen bouwkundige ingrepen nodig. De bestaande cilinder kan eenvoudig vervangen worden door de motorcilinder. Bovendien behoort dankzij zo’n motorcilinder het sleutelkastje buiten aan de muur tot het verleden. Daardoor is aan de buitenzijde van een woning niet langer te zien dat de bewoner zorg nodig heeft”, zegt Bongers. Organisaties die thuiszorg aanbieden kunnen de motorcilinders inzetten gedurende de periode dat een bewoner zorg inkoopt. “Als de zorg stopt, kan de zorgaanbieder de oude cilinder weer terugplaatsen en de motorcilinder bij een andere cliënt gebruiken. Dat geeft de zorgaanbieder veel flexibiliteit.”

Evolution upgraden

Voor zorgaanbieders en andere gebruikers die momenteel al met Radaris Evolution werken, biedt Nemef de mogelijkheid om die toepassing eenvoudig te upgraden naar Radaris ePro. Gieskes: “Daarvoor kan een extra beslagcontroller bij het Radaris Evolution deurbeslag worden geplaatst. Door die te koppelen met het beslag kan de betreffende deur ook met Radaris ePro beheerd en bediend worden.” De beslagcontroller wordt via de smartphone-app verbonden met het Radaris ePro platform waarin de beheerder de toegangsverlening kan beheren. “Daardoor is er ook geen extra infrastructuur nodig voor Radaris ePro. Van Radaris-beslag, het Yale EM oplegslot tot controllers, alles werkt op batterijen dus die hoeven alleen gemonteerd te worden. De smartphone neemt samen met deze componenten de infrastructuur compleet over”, zegt Van den Breul.

Smartphone als gateway

Het drietal is stellig: binnen Nemef Radaris ePro heeft de smart­phone letterlijk en figuurlijk een sleutelrol. Bongers: “De smart­phone is de gateway in het systeem. Het is de directe schakel tussen het cloud-based ePro platform en de toegangsdeuren die op het systeem zijn aangesloten. Door die directe verbinding via BLE-communicatie is het bovendien altijd up-to-date. Zodra de beheerder een wijziging in toegangsrechten aanbrengt, wordt deze direct geactualiseerd als de smartphone bij de betreffende deur wordt aangeboden.” Indien er voor dezelfde deur ook een afstandsbediening, keyfob, reader of sleutel in omloop is, geldt daarvoor hetzelfde. “Stel dat een beheerder per direct iemand niet langer toegang wil geven, wordt dat dankzij de smartphone direct geregeld.”

Eenvoud platform

De smartphone is eveneens nodig om mutaties door te geven in het Radaris ePro platform. Van den Breul: “Het platform is eenvoudig opgezet zodat de beheerder er goed in kan werken. Iedere gebruiker kan zijn of haar hardware en producten registreren en via het platform beheren. Bovendien biedt het logboek inzicht in wie wanneer binnen is geweest. Dat is bij extramurale zorgverlening een handige toevoeging.” De producent kiest er bewust voor de servers waarop het platform gehost wordt in Nederland te plaatsen. “We merken dat veel klanten daar grote waarde aan hechten. Er staan vaak privacygevoelige gegevens op het platform en het geeft mensen nog steeds geen prettig gevoel als die gegevens ergens in het Verre Oosten op een server staan.”

Gedeeld sleutelbeheer

Met name voor de extramurale zorg bij particulieren geldt dat de mogelijkheid van gedeeld sleutelbeheer die Radaris ePro biedt belangrijk is. “De bewoner gebruikt de deur zelf en koopt mogelijk bij verschillende aanbieders zorg in. Dan kan hij die verschillende organisaties toevoegen. Dat geldt ook voor de zorgorganisaties die, als zij beheerder zijn, andere organisaties binnen ePro kunnen toevoegen”, zegt Gieskes. Tevens een belangrijk voordeel is de mogelijkheid om een centraaldeur aan het systeem toe te kunnen voegen. “Ruim twee miljoen woningdeuren bevinden zich achter een centraaldeur. Ook daarvoor biedt Radaris ePro een oplossing, want met een universele controller kan die centraaldeur aangesloten worden op het systeem en geeft de sleutel van de woningdeur ook toegang tot het gebouw waarin het appartement of de kamer zich bevindt.” 

Informatie over Nemef Radaris ePro: Henck van den Breul 06-53677299, Kees Bongers 06-22105589 en René Gieskes 06-53860276

Veiligheid voorop

Behalve eenvoudig in gebruik en slim is Nemef Radaris ePro bovenal veilig. Bongers: “Dat begint bij het beslag. SKG***-­gecertificeerd en geschikt voor binnen- en buitendeuren. Aan de buitenzijde voldoet het beslag aan beschermingsgraad IP67. Daarnaast voldoet ook het cloud-based platform aan de hoogte veiligheidseisen zodat de communicatie tussen platform, smartphone en toegangsdeur altijd optimaal beschermd zijn. “Met Nemef Radaris ePro bewijzen we onze toegevoegde waarde voor de zorg en de mensen die daarvan op wat voor manier dan ook afhankelijk van zijn. Permanent of tijdelijk.”

Assa Abloy Opening Solutions, Raamsdonksveer, 088.639.46.00, info@assaabloy.nl, www.nemef.nl/radaris-epro