Hoewel de groeicijfers in de eerste helft van 2022 indrukwekkend waren, liet CEO Remco Teulings van BME op het podium van [Bouwgroothandel Bijeen] weten dat het inmiddels een stuk uitdagender is om die groei door te zetten. “We zien in alle landen waarin we actief zijn dat die cijfers onder druk staan, maar vooral in het noorden zijn de gevolgen van de energiecrisis en recessie merkbaar.”

Teulings was de eerste gast die tijdens het branchevent van Hibin, Vertaz en MIXpro op het podium werd ondervraagd door Maarten Bouwhuis. BME is eigendom van Blackstone, het grootste private-equity-fonds ter wereld en in Nederland eigenaar van BMN Bouwmaterialen, BMN IJzerwaren, Raab Karcher, Galvano en een aantal Bouwmaat-vestigingen.

Langdurige groei

Blackstone ziet veel groeipotentieel op de markt van ijzerwaren en bouwmaterialen. “Het is een gefragmenteerde sector waar nog een hoop te doen is. Niet alleen hier, maar ook in het buitenland zijn grote plannen en volop mogelijkheden. Zo hebben we onder andere in Engeland activiteiten van Grafton overgenomen. Verduurzaming en schaalvergroting bieden kansen om synergie te halen en veel waarde te creëren”, aldus Teulings, die bestreed dat Blackstone alleen wil groeien om kostenvoordeel te pakken en aan aandeelhouders uit te keren. “Het gaat echt om langdurige groei en een betere relatie met de leveranciers.”

Anders dan de positie waaruit BME kwam met een beurgenoteerde moeder aan het roer. “Destijds ging het om de snelle successen, nu wordt de opbrengst direct weer geïnvesteerd in verdere groei. Een echt toekomstgerichte visie dus.”

Kostenvoordeel maakt model steeds sterker

Volgens Teulings wil Blackstone de BME-groep de komende jaren verder laten groeien. “De kostenvoordelen die overnames met zich meebrengen, maken het model sterker. Daarnaast kan de B2B distributie in de bouw nog wel wat stappen maken dus daarin willen we ook een rol spelen.”

Werden eerder Tegel Groep Nederland, Galvano en Raab Karcher van Saint Gobain overgenomen en Bouwcenter Nelemans en ijzerwarenhandel Jacob Bakker, Teulings voorziet voor de komende jaren een verdere groei. “Of we concreet in 2023 al meer overnames gaan doen, durf ik nu niet te zeggen. Dat heeft enerzijds te maken met de huidige economische situatie, maar ook met het feit dat een overname van twee kanten moet komen. Het zijn nu wat onzekere tijden dus we moeten afwachten hoe het uitpakt.”

Voldoende waarde houden

Op de vraag van Bouwhuis of Blackstone al een moment heeft bepaald waarop ze uit BME stapt, moest Teulings het antwoord schuldig blijven. “Als private-equity ergens langer dan tien jaar inzit, doen ze dat niet met plezier. Het enige dat ik over onze agenda kan zeggen is dat het zeker korter zal zijn dan tien jaar. Het moet ook voor de volgende eigenaar voldoende waarde houden.” Of dat dan een beursgang wordt, wilde Bouwhuis weten. “Dat zou kunnen. Maar het kan ook een overname zijn door een ander, hoewel er daarvoor steeds minder gegadigden overblijven”, aldus Teulings

Of Raab Karcher en BMN ondre één naam doorgaan, wilde de zaal weten. “Uiteindelijk zal alles onder één propositie vallen. Daar werken we wel naartoe, want dat levert ook weer verdere synergievoordelen op. Maar Raab Karcher en BMN draaien bijvoorbeeld op verschillende systemen, daardoor is dat nog niet gebeurd.”

Rol blijven claimen  

Toen de zaal vroeg of Teulings concurrentie zag in de bouwhubs die landelijk opererende aannemers aan de rand van de stad inrichten, antwoordde hij dat de groothandels hun rol moeten blijven claimen in het bouwproces. “Zo’n bouwhub opzetten en van daaruit de projecten in de stad beleveren, dat kan de groothandel als geen ander organiseren. Samen met de klant en de leverancier moeten wij dat zo efficiënt mogelijk inrichten.”

Investeren in mensen

Met de overname van Bouwcenter Nelemans heeft BME volgens Teulings een prachtig bedrijf binnen de gelederen gekregen. Een overname die bij Bouwcenter gevoelig lag. “Het is een keuze van de ondernemer en wij investeren graag in bedrijven en de mensen die daar werken. Het feit dat we groot willen groeien betekent niet dat we geen aandacht hebben voor het individu.”