CORRECTIE: Eerder deze week meldden wij dat werkgevers in de IJzerwarenhandel (WTG) een eindbod bij de bonden hebben neergelegd en dat werkgevers in de Bouwmaterialenhandel al rond zouden zijn voor een nieuwe CAO (zie dit bericht). Dat laatste is incorrect. Vakbonden hebben het onderhandelingsresultaat met werkgevers in de Bouwmaterialenhandel naast zich neergelegd, waarop de werkgevers zich schrap zetten en bij dat resultaat blijven als eindbod.

Werkgevers in de Bouwmaterialenhandel zijn verenigd in Hibin en die branche-vereniging is verrast aanaegzien het eerdere gezamenlijke onderhandelingsresultaat – thans dus alsnog door de bonden afgewezen –  als uitgebalanceerd werd bestempeld. FNV zei het zo: "We noemen het een resultaat omdat wij het als FNV neutraal voorleggen. Het resultaat is niet genoeg om over te juichen, want het ligt ver onder het inflatiecijfer. Maar aan de andere kant is het onderhandelingsresultaat ook niet zo slecht om het meteen weg te stemmen, want nooit eerder is er binnen de sector Hibin zo’n hoge loonsverhoging afgesproken."

In lijn met andere CAO's

Werkgevers reageerden op de afwijzing met: "Als werkgevers blijven we van mening dat er een evenwichtig resultaat ligt. Zoals FNV al meldde betreft het een gemiddelde loonstijging van ruim 6% (6,2%). Dit ligt boven of in lijn met andere stijgingen van vergelijkbare cao’s die afgesloten zijn of op dit moment worden afgesloten. Zo heeft de ijzerwarenhandel een resultaat van 5% met een looptijd van vijf maanden en Bouw & Infra komt uit op 5% verhoging."

'Uitgebalanceerd eindbod'

Werkgevers lichten verder toe: "De evenwichtigheid van het recent bereikte onderhandelingsresultaat laat zich als volgt uitleggen. De loonstijging van 6% repareert het gemiddelde koopkrachtverlies van 4% (bron: CPB). Daarmee is het koopkrachtverlies van 2022 niet volledig afgedicht. We zijn op de hoogte dat veel werkgevers vrijwillig iets extra’s hebben gedaan om de werknemers vooruit te helpen in deze uitdagende tijden. Daarnaast zijn er al de eerste positieve signalen zichtbaar dat de inflatie afneemt in plaats van verder toeneemt. Als laatste zijn experts op het gebied van de Nederlandse economie somberder over de economische vooruitzichten van 2023. De recente Hibin Conjunctuurmeting najaar 2022 laat zien dat dit ook geldt voor de bouwmaterialengroothandel."

Check hier de definitieve eindboden van werkgevers in Bouwmaterialenhandel en die in de IJzerwarenhandel (WTG.