Grafton Group plc realiseerde in 2022 een totaalomzet van £ 2,3 mrd en een winst van net geen £ 286 mln. Grafton Nederland was goed voor een omzetaandeel van 14,6% in dat totaal en voor een winstaandeel van 13,1%.

Met 123 vestigingen realiseerde Grafton Netherlands een omzet van £ 336,7 mln en een winst van £ 37,6 mln (adjusted operating profit margin), goed voor 11,2% van de omzet. Dat is een stijging ten opzichte van het percentage van 10,5 van 2021 mede door inflatie gerelateerde voorraadwinsten en verbeterde inkoopafspraken. Daarmee verbeterde Grafton Netherlands de omzet met 16,8% en de winst met 24,3%.

Mooie cijfers, ook in het licht van de 2022-cijfers van TABS Holland en de 2022-resultaten van BMN-moeder BME.

Groei door acquisitie, markt onder druk

De organische omzetgroei werd aangevuld met een aanzienlijke bijdrage van acquisities (Regts en Govers) en het effect van nieuwe vestigingen. Het aantal transacties in bestaande woningen daalde en ook de nieuwbouwmarkt staat onder druk doordat het aantal vergunningen verder terugliep.

Nummer-1 in Nederlandse markt

Met die cijfers claimt Grafton zelf een nummer-1 positie op de Nederlandse markt van ijzerwaren, gereedschappen en hang- en sluitwerk.
Grafton zegt over de vestigingen en het DC: "de twee vestigingen in Rotterdam die wij vorig jaar verhuisden naar betere locaties en de nieuwe vestiging in Lelystad presteerden goed. Het nieuwe filiaal dat werd geopend in Zaandam ging ook sterk van start. Het door brand verplaatste filiaal in Gouda is hernieuwd op de oude locatie en vijf vestigingen werden opgewaardeerd, waaronder drie van de vier vestigingen van Govers (overgenomen in april 2021). In het distributiecentrum in Waddinxveen zijn verdere automatisering-maatregelen genomen om de efficiëntie van goederenverwerking te verbeteren."