Lex Hemels ziet grote verschillen tussen de diverse groepen binnen Veris. En ook binnen de Bouwcenter-groep zelf.

In een terugblik op 2023 en een vooruitblik op 2024 vroegen we een aantal kopstukken uit de bouwgroothandel naar hun inzichten.

Verschillen Bouwcenter, Stiho en Adimat

En Veris-directeur Lex Hemels gaf daarin een kijkje in de keuken van Veris en Bouwcenter. Voor de complete Veris-groep noemde hij voor geheel 2023 een min van 9,5%. Maar hij zag wel verschillen tussen de formules Bouwcenter, Stiho en Adimat/Bouwpunt. Dat heeft onder andere te maken met de productmix. Bouwcenter doet wat minder hout en plaat waar prijsverlagingen tamelijk sterk waren. “Maar ook binnen de Bouwcenter-groep zien we grote verschillen. Er zijn er die gewoon plussen, terwijl anderen dus een grotere min laten zien.”

Familiebedrijven investeren door

Hemels over de onderlinge verschillen tussen bedrijven uit de Veris- en Bouwcenter-groep: “Ik denk dat dit onder andere wordt veroorzaakt door verschillen in propositie (bijv. meer of minder in nieuwbouw) en door de regionale concurrentiesituatie, maar ook door de manier waarop het familiebedrijf opereert als een echt familiebedrijf. Het ‘small-company-feel’ kun je wat makkelijker aan de dag leggen als je kleiner bent dan wanneer je groter bent. Daarnaast investeren sommige ondernemers anticyclisch. Ze hebben een goede portemonnee, zijn daadwerkelijk eigenaar, gaan door met hun plannen en blijven er euro’s aan spenderen. Terwijl anderen al vrij snel op de kosten moeten letten en dan hun propositie onder druk zien komen.”

Niet put inpraten

Maar: wat doet het dan met het rendement als bedrijven die het moeilijk hebben qua omzet toch door blijven investeren? “Ik zie niet altijd de rendementen van onze ondernemers”, zegt Hemels. “Maar ik heb toch de stellige indruk dat de bedrijven die juist offensief blijven, goed geld blijven verdienen. Terwijl bedrijven die elk dubbeltje omdraaien, weliswaar lagere kosten hebben maar onder aan de streep misschien toch wat minder resultaat maken.” Ook geografisch ziet Hemels verschillen. Het zuiden heeft het wat lastiger, Ik zie daar een grotere kentering van volume dan in het westen van het land.” Maar we moeten elkaar niet de put in praten, zegt Hemels. “De onderliggende markt is hartstikke goed. Er blijft verbouwd worden, gerenoveerd, geïsoleerd en er is behoefte aan honderdduizenden nieuwbouwwoningen.”

Lex Hemels stelde intussen een eigen Bouwcenter-directeur aan in de persoon van Bas van Zijl.

Check hier het volledige artikel waarin naast Veris-directeur Lex Hemels ook Kees Machielse van 4Plus aan het woord komt.