Recticel_on_Tour_bij_de_groothandel.jpg

Recticel: “Onze impact op het milieu staat zwart op wit”

Duurzaamheid is een actueel maatschappelijk thema, waarin ook de industrie volop ontwikkelt en innoveert. Als producent en leverancier van PIR-isolatieoplossingen biedt Recticel bouwprofessionals producten om woningen en gebouwen te verduurzamen. Daarbij wordt continu gezocht naar manieren om de milieu-impact van die producten en het eigen productieproces zo klein mogelijk te maken. “Met onze producten en kennis kunnen we waarde toevoegen in de handel en zo samen bijdragen aan de verduurzaming van de keten”, zegt Benedikt van Roosmalen, commercieel directeur van Recticel.

“Er is in onze sector vrij veel sprake van greenwashing. Er wordt hard geroepen dat producten en concepten groen en duurzaam zijn, maar als je de technische data daarvan leest, lijkt dat soms bewezen. Wij schreeuwen de prestaties van onze producten niet van de daken, maar wij zijn serieus bezig om impact te maken”, zegt Benedikt van Roosmalen.

Tijd voor Recticel om de groothandel hierover nadrukkelijker te informeren. “Zij zijn onze partners richting de markt.”

Duurzaam papier en biocirculaire grondstoffen

Voorbeeld van die bewezen duurzame productie noemt Van Roosmalen de papieren cachering van de PIR-isolatieplaten. “Wij zijn de enige in de markt die hiervoor duurzaam PEFC-gecertificeerd papier gebruiken. Papier is dan enkel en alleen afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Als tweede voorbeeld, door 25% biocirculaire grondstoffen uit reststromen zoals plantaardige frituurolie in de PIR-platen te verwerken, reduceren we de CO2-uitstoot van deze platen met 43%. Daarmee zijn we aantoonbaar duurzamer dan andere PIR-producenten. De naam van deze isolatieoplossing is Recticel Impact. Alleen die naam zegt al genoeg.”

“Er is in onze sector vrij veel sprake van greenwashing.”

Naast PIR-isolatie produceert Recticel ook andere soorten isolatie, waaronder akoestische en vacuümisolatie. Van Roosmalen: “Onze akoestische isolatie is overigens gemaakt van 100% gerecycled materiaal afkomstig van rest- en afvalstromen van zachtschuimen. De vacuüm isolatiepanelen die wij op de markt brengen zijn als het ware ingepakt in een extra beschermende PIR-laag die voorkomt dat het gevoelige vacuümpaneel tijdens de verwerking lek raakt en het materiaal zijn isolerende werking verliest. Dat doet geen andere producent ons na.”

Harde doelstellingen

Recticel is volgens Van Roosmalen zeer transparant als het gaat om het delen van de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie. “Wij gaan voor een 90%-score in 2030 voor Scope 1 en 2-emissies. Dat wil zeggen dat we dan als bedrijf zelf nog maar 10% CO2-emissie uitstoten bij het produceren van de energie die we gebruiken. In 2030 willen we 25% van de Scope 3 reduceren.”

Scope 3 staat voor de CO2-uitstoot in de gehele levenscyclus van alle producten die het bedrijf koopt, vervaardigt, transporteert en/of verkoopt. “In 2050 commiteren wij ons zwartopwit aan een nog veel ambitieuzer project. Meer info op onze website www.recticelinsulation.nl/duurzaamheid

Partnership met handel

Deze denk- en werkwijze maakt Recticel voor de groothandel een interessante en waardevolle partner. “Los van de producten die we bieden, zijn we kennispartner en kunnen onze mensen de commerciële medewerkers in de vestigingen en accountmanagers ondersteunen. Dat is belangrijk, want de vragen waarmee aannemers zich bij de groothandel melden, zijn soms erg complex.”

Van Roosmalen noemt voorbeelden waarbij Recticel samen met de groothandel betrokken is bij projecten, zowel nieuwbouw als renovatie. “Wij kunnen daarbij nauwkeurige RC-berekeningen of afschotplannen maken, maar ook adviseren over de keuze in isolatiematerialen. PIR is vanwege de combinatie van een beperkte dikte en een hoge isolatiewaarde nog steeds de meest ideale isolatievorm. Isolatie draait voornamelijk om energie die niet verloren gaat, daar zit de eerste winst. Zeker bij lagetemperatuurverwarming en warmtepompen. Daarin kunnen wij gericht adviseren en samen met de groothandel de bouwprofessional helpen.”

Recticel on Tour

Om de isolatieproducten en de technische en duurzame dienstverlening bij de groothandels en verwerkers te promoten, is Recticel in het najaar ‘on tour’ geweest. Van Roosmalen: “Ook dat hebben we natuurlijk zo duurzaam mogelijk gedaan met de nieuwste elektrische Volkswagen bedrijfswagen, de ID.Buzz Cargo, die we als mobiele showroom hebben ingericht. Zo hebben we on the job onze kennis gedeeld met de medewerkers van de dealers en hun klanten. Samen met onze dealers willen we de verduurzaming van de bouwketen vormgeven dus zij zijn voor ons een belangrijke partner.”

Recticel Impact

Tijdens de tour was er ook aandacht voor een nieuw isolatie­product van de Belgische producent. “We hebben onze Recticel Impact isolatieplaten gepresenteerd.”

De nieuwe isolatieplaat is volgens Van Roosmalen een voorbeeld van de volledige focus van Recticel op duurzame isolatieproducten. “Als producent ontwikkelen we continu vernieuwende oplossingen die verduurzaming bevorderen. Niet alleen door woningen en gebouwen energiezuiniger te maken, maar ook door op onze productielocatie in België en in onze werkwijze steeds weer te kijken hoe we de impact van ons handelen op het milieu zo klein mogelijk kunnen maken.”

Als cliffhanger: in het najaar introduceren wij weer een nieuw ontwikkeling. Ook dan zullen we de eerste op de markt zijn. 

Recticel Insulation Nederland, Andelst, 0488 470 170, verkoopisolatie@recticel.com, www.recticelinsulation.nl


 

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

MIX nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in de DHZ-etail. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van MIX.

Word abonnee

  • Ontvang het vakblad MIXpro
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot alle MIXpro-content
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Inclusief marktdata en details van groothandels
  • Reageren op artikelen
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIXpro
Word abonnee