De verzamelde groothandel kreeg een schop onder kont op het NVG-congres. "Voorraad is dynamisch, maar meestal is het statisch georganiseerd."

Als je denkt dat je alles onder controle hebt, ga je dan wel hard genoeg?", vraagt Slimstocks Rene Geujen aan zijn publiek op het congres van het Verbond van de Nederlandse Groothandel. Hij sprak met hen over de logistieke uitdagingen in een snel veranderende tijd.

Het devies is de juiste voorraad op de juiste plaats op het juiste moment. Daarbij moet je rekening houden met de levenscyclus van een product, de clicks op je website gebruiken als voorspeller voor toekomstige orders en je assortiment heel goed tegen het licht houden.
"Sligro voert bijvoorbeeld 21 soorten gehaktballen. de vraag is of er daardoor meer gehakt wordt gegeten." Op basis van feiten en analyse kun je volgens hem je assortiment perfect bepalen. "Maar in de groothandels waar ik voor het eerst binnenloop, ligt meestal 20% tot 30% te veel voorraad. Is je gemiddelde omloopsnelheid niet hoger dan 3 of 4 dan wens ik je veel succes. Te hoge voorraden, geven te veel kosten en daarmee ga je het niet redden. Echt niet!"