Stofvrij werken en de regelgeving daaromtrent heeft grote invloed op de bouwbranche. De verplichting tot dure aankopen en hoge boetes bij overtredingen, nemen een grote hap uit de portemonnee van vaklieden en hun werkgevers. “Met voordeelsets en betaalbare, universele accessoires komen we de eindgebruiker tegemoet.”

Aan het woord is Mark Bressers, senior brandmanager Professionals bij Bosch Powertools. “Laten we voorop stellen: stofvrij werken is van wezenlijk belang voor de gezondheid van vakmensen. In tijden waarin het water sommige bedrijven toch al aan de lippen staat, zijn dure aankopen echter niet triviaal.” De verplichtingen vanuit de overheid kunnen dan wel eens overkomen als pesterijtjes. “Dat zijn het natuurlijk niet”, gaat Bressers verder, “maar we begrijpen wel dat de wetgeving sommige bedrijven in een lastig parket brengt. Het enige wat wij daar als fabrikant aan kunnen doen, is betaalbare oplossingen aanbieden. Bijvoorbeeld onze voordeelsets met machine, afzuigsysteem en alleszuiger. Daarnaast zijn onze afzuigaccessoires aantrekkelijk geprijsd. Ze zijn universeel, TNO getest en passen op vrijwel alle actuele combi-/boorhamers van Bosch en andere merken. Hierdoor hoef je dus niet meteen een nieuwe machine aan te schaffen.”

Toekomstbestendig
Bosch ziet hier voor zichzelf de taak om bouwbedrijven en zzp'ers van betaalbare mogelijkheden op de hoogte te houden, maar ook de handel speelt een belangrijke rol. Bressers: “Ook op het gebied van toekomstbestendige oplossingen.” De eindgebruiker doet er slim aan om bij de aankoop van een nieuw apparaat rekening te houden met toekomstige wetgeving. “Kijk bijvoorbeeld naar onze boorhamer met geïntegreerde stofafzuiging, de GBH 2-23 REA Professional. Op dit moment is dat de bestverkochte boorhamer in de markt. En dat is niet voor niets, want het is ook de beste machine op de markt. Vanaf het moment dat de Inspectie SZW ging handhaven, schoot de verkoop echter pas echt de lucht in, terwijl het daarvoor ook al de beste oplossing was. Als we de eindgebruiker daar bewust van kunnen maken, is het voor hem makkelijker bij vervanging direct de goede, toekomstbestendige keuze te maken. Met een machine waarmee hij aan alle regels voldoet en die uit te breiden is met onze accessoires.”

Houtstof
Die toekomstbestendige keus is op dit moment bijzonder relevant voor houtbewerkingsmachines. “Op dit moment wordt er nog heel weinig gehandhaafd op dat gebied, maar stof van sommige houtsoorten is net zo gevaarlijk als asbest.” Het is een kwestie van tijd voordat de Inspectie SZW strenger gaat controleren. Dus eindgebruikers die nu een houtbewerkingsmachine kopen, doen er slim aan al rekening te houden met die wetgeving. “Het beste kunnen ze natuurlijk meteen zorgen voor goede stofafzuiging, gezondheid staat voorop. Maar zorg in ieder geval dat je de wetgeving en de handhaving daarvan voorblijft door machines te kopen van een merk als Bosch. Die zijn in de toekomst uit te breiden met de juiste sofafzuigingaccessoires. Daar ligt een belangrijke rol voor de bouwgroothandel. Maak de eindgebruiker bewust.”

Kennis
Bressers begrijpt dat de branche worstelt met het thema stofvrij werken. “Het is ook een ingewikkeld onderwerp. Iedereen probeert het bij te benen, maar je kunt bijna niet van de handel en de eindgebruiker verwachten dat ze alle wetten en regels precies kennen. Daarom sturen wij onze salesmensen en demonstrateurs op pad naar de grote gebruikers en de handel.” Maar wetgeving is uiteindelijk niet het enige. “Naast het volgen van de regelgeving, gaat het net zo zeer om goed, efficiënt en veilig werken.”