Eind 2014 is een akkoord bereikt over de opzet van één datapool voor Bouw en Installatie. Dit is een wezenlijke mijlpaal op weg naar de Bouwdatapool.

Het unieke van de beoogde datapool is dat de hele boiwkolom straks bij één loket terecht kan voor het digitaal uitwisselen van alle product- en handelsinformatie van catalogusartikelen. Op deze wijze neemt de organisatie veel verspillingen in de bouwkolom weg en kan de sector effectiever samenwerken met andere bedrijven in de keten. Deze datapool is een initiatief van de brancheorganisaties Bouwend Nederland, UNETO-VNI, FEDET-Groothandel, HIBIN en Vertaz, in samenwerking met branche-initiatieven 2BA en EZ-base.
In het kader van dit initiatief is het voornemen in 2015 een nieuwe organisatie vorm te geven waarin EZ-base en 2BA opgaan. De nieuwe organisatie moet uiterlijk 1 januari 2016 operationeel zijn. Tot dit is gerealiseerd, zal de bestaande dienstverlening op de vertrouwde wijze geleverd blijven worden.

Achtergrond
De datapool voor de installatiebranche 2BA bestaat sinds 2004. Zij werkt sinds die tijd vanuit, met en voor fabrikant, groothandel en installateur aan de distributie van product- en handelsgegevens en aan de standaardisatie van deze gegevens met en door de branche.
In augustus 2014 is de Bouwdatapool gestart met het aansluiten van de eerste bedrijven. De Bouwdatapool is een initiatief van, voor en door bedrijven uit de bouwkolom die in de eigen praktijk het uitwisselen van digitale informatie willen verbeteren. Een belangrijke doelstelling van deze bedrijven is het opzetten van een branchedatapool voor de bouw waarmee alle bedrijven in de bouwkolom op efficiënte, effectieve en digitale wijze artikelinformatie met elkaar kunnen uitwisselen.
De Bouwdatapool is een gemeenschappelijke activiteit van EZ-base en 2BA.

Bjorn Smeets van Dura Vermeer sprak op [Bouwgroothandel Bijeen] al over de enorme voordelen van de Bouwdatapool.