Als je denkt aan Bosch, denk je vaak niet meteen aan houtbewerking. Toch heeft de fabrikant al een traditie in dit segment die teruggaat tot de uitvinding van de eerste decoupeerzaag. Heden ten dagen levert Bosch een brede range aan houtbewerkingsproducten, uiteraard in de vertrouwde kwaliteit en aangevuld met een grote hoeveelheid aan universele accessoires.

Mark Bressers is senior brandmanager bij Bosch professional. “Wij dekken het hele houtbewerkingssegment af, van schuren tot schaven en van afkorten tot frezen. De drang naar innovatie die we binnen ons bedrijf hebben, komt ook hier in terug. We breiden ons assortiment constant uit met nieuwe producten.” De breedte van het assortiment gaat niet ten koste van het specialisme. “Kijk maar naar onze nieuwe bovenfreesmachines. Uniek is het fijninstellingssysteem dat je nog kunt aanpassen nadat de machine al is ingesteld op een bepaalde freesdiepte.” Volgens Bressers zijn het details en extra features binnen je productenlijn die je een echte speler binnen het houtsegment maken. “Juist bij werken met hout is finetuning belangrijk. De vakman in houtbewerking ziet hout als een levend product. Het is vaak precisiewerk, zeker als je bijvoorbeeld meubelmaker bent. Een tafel moet vlak zijn.” Dat oog voor detail zie je bijvoorbeeld terug in de bovenfrees GOF1250CE. Bressers: “Een handige precisie-bovenfrees met ergonomisch greepdesign en gepatenteerde fijndiepte-instelling, voor precieze freeswerkzaamheden.”

Click & Go
De voordelen voor vakmensen gaan verder dan het specialistische werk alleen. Binnen het ‘Click & Go’-systeem kun je vele verschillende machines van Bosch met dezelfde accu (10,8 Volt of 18 Volt) gebruiken, of het nu om een boormachine of een schaafmachine gaat. “Hierbij komt het voordeel van Bosch als totaalleverancier weer om de hoek kijken”, gaat Bressers verder. “Het L-Boxx-systeem zorgt er daarnaast voor dat je de koffers makkelijk aan elkaar kunt klikken om ze te vervoeren.” Het ‘Click & Clean’-systeem helpt gebruikers met stofvrij werken. “Onze stofzuigers kun je aansluiten op bijna al ons elektrisch gereedschap. Dat is beter voor de gezondheid van de gebruikers en het houdt de werkomgeving netjes. Ook kan bijna elke L-Boxx direct op de nieuwe Bosch-alleszuigers geklikt worden. Zo biedt deze een opbergplaats voor machines en accessoires. Je alleszuiger verandert daarmee in een mobiel werkstation.”

Accessoires
De brede range aan producten in het houtsegment maakt Bosch een interessante partner voor de handel op dat gebied. Bressers: “Niet alleen leveren we de hele range aan houtverwerkingsproducten, onze accessoires zorgen voor een extra toegevoegde waarde in het rek. Wij zijn al meer dan zestig jaar leider in ontwikkeling en productie van reciprozaagbladen en decoupeerzaagbladen en hebben een extreem hoge expertise op het gebied van zaagtechniek. Hieruit volgden innovaties als het ‘extra clean for Wood’-decoupeerzaagblad dat een schone zaagsnede garandeert aan beide kanten van het materiaal. Sinds 2009 zijn wij ook een toonaangevende fabrikant van cirkelzaagbladen door de overname van het Italiaanse bedrijf Freud. Door onze competentie en het voortdurend onderzoeken van nieuwe materialen en machines kunnen wij innovatieve producten op de markt brengen en oplossingen uitwerken.”