Bosch Professional presenteerde tijdens de Bosch Technology Summit in Berlijn een wereldpremière in acculaadtechnologie: het 'Wireless Charging System'. Dat biedt nogal wat voordelen voor de vakman. Niet langer nadenken over het tijdig opladen van accu's, maar het laden in het werkproces geïntegreerd.

Tijdens de 'Cordless Technology Summit' op de voormalige luchthaven Tempelhof in de Duitse hoofdstad Berlijn bespraken Josef Ortolf, Senior Vice President, en Henk Becker, lid van de directiedivisie van Bosch Power Tools over de voordelen van de nieuwe innovatie. Namelijk: méér gebruiksvriendelijkheid, een hogere productiviteit én meer flexibiliteit. De gebruiker kan zonder onderbreking werken en heeft hiervoor maar één accu nodig. Die slijt ook nog eens minder snel dankzij de robuustheid van de laadapparaten.

Marktaandeel blijft stijgen
Het draadloos opladen past precies in de lijn van innovaties van Bosch Professional sinds het uitbrengen van de eerste accuboormachine dertig jaar geleden. De afgelopen jaren heeft cordless een enorme groei doorgemaakt en het marktaandeel blijft stijgen. Was in 2007 nog één op de drie verkochte apparaten draadloos, in 2013 gold dat al voor 43%. Bosch Professional ziet het als haar taak om de ongemakken die door de jaren heen met accu-aangedreven tools werden geassocieerd, weg te nemen.

Eerdere innovaties
Het 'Flexible Power System' voor Lithium-ionproducten van Bosch zorgt ervoor dat al het accugereedschap, ieder laadapparaat en elke accu compatible is met het actuele programma. De CoolPack-technologie zorgt daarnaast voor een betere warmteafvoer. Daardoor blijft de accu koeler dan accu's zonder deze technologie en is hij gedurende de gehele looptijd volledig inzetbaar. Bovendien gaat hij dubbel zo lang mee.

Andere innovaties, zoals de efficiënte en onderhoudsvrije koolborstelloze EC-motor, bieden ook al een hoger rendement. Daarnaast zorgt het volledig metalen drijfwerk voor optimale krachtoverdracht, controle en comfort.

2014: draadloos laden
En nu is daar dus het draadloos laden, een techniek die de meesten wellicht al kennen van hun elektrische tandenborstel: elektromagnetische inductie tussen twee spoelen. Essentieel verschil: bij een boormachine moet de vermogensoverdracht ongeveer vijftig keer zo groot zijn om dezelfde laadtijden te bereiken als bij tandenborstels. Dit relatief hoge vermogen zorgt nog voor een extra uitdaging. Zo moet het apparaat het opmerken als zich vreemde (metalen) objecten in het bereik van de energietransfer bevinden, zodat deze niet heet worden. Het laadapparaat past het vermogensniveau tijdens het laden continu aan voor optimale laadomstandigheden en stopt de laadbewerking onmiddellijk als de accu volledig is opgeladen.

Drie varianten
Omdat de accu elke keer als het apparaat niet gebruikt wordt, opgeladen kan worden, volstaat een 2,0Ah-accu met een laag gewicht. Hierdoor is het werk minder vermoeiend. De accuspanning bedraagt in alle gevallen 18 Volt. De accu's en laadapparaten zijn compatibel met het volledige professionele 18-Voltprogramma van Bosch. Senior Vice President Josef Ortolf presenteerde in Berlijn de verschillende varianten waarin Bosch de nieuwe laadtechniek zal introduceren. In de herfst van 2014 komt als eerste het desktoplaadapparaat op de markt. Dit is speciaal bedoeld voor stationair werken in de werkplaats of in de industriële productie. Later volgt het holsterlaadapparaat als semi-mobiel laadstation voor het werken in de werkplaats en op de bouwplaats. Ook aan de vakman die veel onderweg is, wordt gedacht met een laadstation in het voertuig die de accu in de L-Boxx (Bosch' transport- en bewaarsysteem samen met Sortimo) tijdens het rijden oplaadt. In de toekomst gaat Bosch Professional het programma nog verder uitbreiden.