Stofbeheersing is de laatste tijd een belangrijk thema geweest in de media, maar nog meer voor ondernemers in de bouw. Door strengere controles en de dreiging van hoge boetes beseffen veel ondernemers dat stofbeheersing een must is. DeWalt is het daar mee eens en neemt veiligheid op de bouw in zijn algemeen heel serieus met het Perform & Protect programma.

Het Perform & Protect programma is het resultaat van een jarenlange ontwikkeling van DeWalt -machines op het gebied van veilig werken. Drie thema’s staan centraal binnen het Perform & Protect programma: Vibraties, Controle en Stofbeheersing. Het platform voor stofbeheersing verdient speciale aandacht. Inadembaar stof, zoals kwartsstof, is schadelijk voor de gezondheid. Het is daarom van groot belang om de verspreiding van stof tot een minumum te beperken. Een veelvoorkomende klus waar veel stof bij vrijkomt is boor- en breekwerk. Bij boor- en breekwerk biedt DeWalt een passend hulpstuk voor elke toepassing dat zij combineren met hun M-Klasse stofzuiger. Voor lichte combihamers biedt de stofafzuigtelescoop een ideale oplossing. Je klikt hem op de boorkop van de combihamer en de telescoop komt direct op het boorgat te staan. De slang sluit je aan op de stofzuiger en je kunt aan de slag.

 

TNO tests

DeWalts Brandmanager Maarten van de Graaf: “Wij werken samen met TNO om de uitstoot van kwartsstof te bestrijden en hebben daarom een groot aantal combinaties laten goedkeuren door hen. Lichtere combihamers in combinatie met een stofafzuigtelescoop en zwaardere combihamers in combinatie met een afzuigmechanisme dat op de muur geplaatst kan worden. Interessant om te vermelden is dat ook voor onze 36 Volt combihamer een speciale geïntegreerde stofafzuiging beschikbaar is. Ook die is door TNO gecertificeerd.”

 

Stofafzuiging in de praktijk

Door heel Nederland rijdt DeWalt met gele bussen langs winkels en bouwplaatsen om eindgebruikers van een passend advies te voorzien. We gingen een dagje mee met ‘end user spSecialist’ Maurice Goldsmits en bezochten met hem het kozijnen- en serrespecialist Comatherm in Etten Leur. Jan Mathijssen, plaatser, vertelt:  “Stofafzuiging op gesnoerde, maar zeker ook op accumachines is voor ons ideaal. Ze bieden veiligheid maar ook minder poetswerk aangezien we ook regelmatig binnen werken.”  Over de TNO-certificering: “Daar moet je op een gegeven moment toch in mee.  Het is fijn dat je weet dat je veilig werkt.” Goldsmits voegt toe: “Met TNO-gecertificeerde sets ben je zeker dat je in een veilige omgeving werkt.”