Optimaliseren van de voorraden en een verdere verbetering van de leverbetrouwbaarheid. Het waren de belangrijkste logistieke doelen toen Lecot en Raedschelders in 2009 fuseerden. Dankzij het voorraadoptimalisatiesysteem Slim4 van Slimstock wist de Belgische marktleider beide doelen in recordtempo te verwezenlijken.

Bij een omzetstijging van 17% daalde de voorraad in de dc’s met 20%. De leverbetrouwbaarheid nam voor het complete assortiment gemiddeld met 1% toe en er zit nog veel meer in het vat. Als totaalleverancier voor bouw en industrie wil Lecot-Raedschelders niet alleen de grootste, maar ook de beste zijn. “Size matters. Zeker als het gaat om inkoop en distributie. Daar valt met de juiste schaalgrootte heel wat winst te boeken”, verwoordt directeur ICT & Logistiek Eddy Evens de visie. “Als je daarnaast de beste wilt zijn, is het belangrijk dat je goed luistert naar de markt en waar mogelijk je processen continu optimaliseert”, voegt hij toe. En dat is precies wat Lecot-Raedschelders sinds de fusie van de twee afzonderlijke bedrijven in 2009 heeft gedaan. Het heeft de onderneming zeker geen windeieren gelegd.

 

De beste

Met het samengaan van Lecot en Raedschelders moesten ook het assortiment van de twee bedrijven en de voorraden in de distributiecentra in Maaseik en Kortrijk op elkaar worden afgestemd. Voor de bijbehorende informatiestromen werd een nieuw IT-platform ontwikkeld dat de twee oude ERP-systemen vervangt. Maar zelfs al voordat dat nieuwe platform operationeel was, wist Lecot-Raedschelders met behulp van het voorraadoptimalisatiepakket Slim4 van Slimstock significante

verbeteringen te verwezenlijken.

 

Hoge beschikbaarheid

“Bij een omzetstijging van ruim 17% hebben we tussen 2010 en 2012 een voorraadverlaging gerealiseerd van 20% in de twee dc’s. Dat komt neer op een daling van de voorraadpositie van € 3 mln”, vertelt Evens trots. Door de dc’s te specialiseren verwacht de directeur, bij een beoogde omzetstijging van 8% en dankzij Slim4, de komende twee jaar nog een verdere voorraadverlaging van 10% te verwezenlijken. Buiten de beide dc’s mikt de Belgische marktleider eveneens op verdere groei. De plannen liegen er niet om. Het aantal filialen – eind 2012 nog 33, strategisch verspreid over het land – moet in 2020 zijn uitgebreid naar 75.

 

Het kan altijd beter

Met die groei stijgt logischerwijs ook de voorraad bij de verkooppunten. “En daarmee de behoefte aan een optimale beheersbaarheid van onze voorraden op de schappen”, weet Evens. Ook hier vertrouwt Lecot-Raedschelders op de expertise van Slimstock. Dankzij Slim4 verwacht Evens vóór 2015 de voorraden in de filialen met ongeveer 15% terug te dringen.

Omgerekend naar euro’s betekent dat een reductie van meer dan € 2 mln.