Bosch brengt dit najaar twee producten extra onder de aandacht. De onlangs gelanceerde thermodetector PTD 1 biedt veel voordelen voor professionele eindgebruikers, vanwege de verschillende functies in één apparaat. Daarnaast is de powertoolspecialist erg trots op de mogelijkheden van de laserafstandmeter GLM 100 C Professional.

"Eigenlijk is de thermodetector een product uit onze ‘groene’ dhz-lijn”, vertelt Stef Hendricks, regional brandmanager measuring tools bij Robert Bosch. “Maar we denken dat dit product ook uitstekend past in het assortiment van onze professionele gebruikers, vandaar dat we dit bij de bouwmaterialen- en ijzerwarenhandel extra onder de aandacht willen brengen.”

Volgens Bosch is de PTD 1 namelijk het eerste gereedschap dat koudebruggen en de kans op schimmelvorming detecteert en de oppervlaktetemperatuur meet. “Voor het eerst worden deze drie verschillende functies effectief gecombineerd, terwijl het apparaat eenvoudig in gebruik en te interpreteren is.”

 

Contactloos

Deze metingen vinden plaats aan de hand van contactloze infraroodmetingen. “Met behulp van elektromagnetische golven wordt een plaatselijke oppervlaktetemperatuur gemeten. De ingebouwde

vochtsensor en omgevingstemperatuursensor zorgen voor de referentiewaarden.” Het optimale resultaat behaalt het apparaat bij een afstand van 0,5 tot 1 meter. De PTD 1 heeft een nauwkeurigheid van 1°C, waarbij een ledsignaal op een eenvoudige manier het resultaat weergeeft.

Hendricks doelt hierbij op de drie verschillende soorten ledsignaal: ‘groen’ voor optimale condities, ‘geel’ voor afwijking van de optimale condities en ‘rood’ voor risico op temperatuurverlies en/of schimmelvorming.

“Dit apparaat is eenvoudig in gebruik voor dhz’ers, maar beschikt ook over een enorme meerwaarde voor professionele gebruikers”, vindt hij. “Zo kunnen ze de emissiviteit van het te meten object selecteren, waarvoor de PTD 1 drie verschillende niveaus hanteert en nauwkeuriger werkt. Het verschil in niveaus staat eenvoudig weergegeven in de handleiding.” Volgens Hendricks speelt dit apparaat in op de toenemende trend van duurzaamheid en gezondheid in het woon- en werkklimaat. “Op een eenvoudige manier toont dit apparaat op welke plekken energie bespaard kan worden.”

 

Bluetooth

Daarnaast is Hendricks erg trots op de GLM 100 C Professional, de eerste goed doordachte combinatie van een afstandsmeter en een bijbehorende app voor iOS en Android. “Via een Bluetooth-verbinding worden meetwaarden direct op tablet en smartphone overgebracht”, legt hij uit.

De werking verloopt volgens hem erg eenvoudig. “Maak een foto van het te meten gebied met de app en markeer het meettraject in de foto. Voer daarna de metingen uit met de GLM 100 C Professional; deze resultaten worden direct op de foto weergegeven. Deze kan vervolgens gedeeld worden, bijvoorbeeld via de mail. Op de app kun je iedere meetwaarde individueel benoemen en in aparte projectmappen opslaan met daarbij datum, tijd en soort meting.”

Per acculading zijn 25.000 individuele metingen mogelijk. De afstandsmeter is ook te bedienen via de app en beschikt over een usb-aansluiting, waarmee het meetapparaat zowel de Lithium-ionbatterij

oplaadt als de metingen exporteert naar de pc.

 

Digitale waterpas

Als verdere voordelen heeft dit meetapparaat van Bosch meedraaiend beeld en een intelligente lichtsensor. Daarnaast zorgt een uitklapbare meetpin voor op de millimeter precieze metingen vanuit

moeilijk toegankelijke posities en vereenvoudigt de 360°-hellingmeter het werk. “Gecombineerd met de robuuste aluminiumrail R 60 Professioneel maakt dit meetapparaat afstandsmeting, nivelleren en precieze hellingsmeting in één toestel mogelijk. Zo kom je tot een digitale waterpas.” De GLM 100 C Professional heeft een bereik van 5 cm tot 100 meter en een nauwkeurigheid van 1,5 mm. De hellingsmeting loopt van 60° verticaal tot 360° horizontaal, met een nauwkeurigheid van 0,2°.

 

Maak kans op een PTD 1/GLM 100 C

Nieuwsgierig naar Bosch’ nieuwe thermodetector en/of nieuwe afstandsmeter? Scan de QR-code en laat je mailadres achter. Of ga direct naar www.mixpro.nl/prijsvraagbosch. Onder de inzenders verloten we een PTD 1 (à € 107,40 excl. btw) en een GLM 100 C (à € 249,95 excl. btw).