Tijdens zes regionale evenementen eind 2012 en de Internationale BouwBeurs in februari 2013, introduceerde Velux Nederland haar nieuwe generatie dakramen. Nu Nederland, sinds de lancering op 1 april jl. officieel heeft kennisgemaakt met het standaard wit afgelakte dakraam, is het tijd om dieper in te gaan op de uitzonderlijke kenmerken. “Dit is de nieuwe standaard voor energie-efficiëntie en wooncomfort.”

De beproefde constructie van de bekende dakramen van Velux blijft behouden, maar is met ruim achttien verschillende patenten geoptimaliseerd,” vertelt Michel Kalis, commercieel directeur van Velux Nederland. Met de introductie van de Velux Thermo Technology zijn de isolerende eigenschappen van het standaard dakraam verbeterd. De U-waarde van 1,3 kan door verdiepte inbouw, de toepassing van een isolatiekraag en verschillende unieke glasvarianten nog verder worden aangescherpt. Kalis: “De hoge isolatiewaarden, gecombineerd met tot wel 18% meer glasoppervlak, doen de nieuwe generatie dakramen tot hoge niveaus stijgen als het gaat om optimale energiebalans en energie-efficiëntie. Daarnaast is door de toetreding van meer daglicht minder kunstlicht nodig. Dit bespaart energie en verbetert het welzijn van bewoners en gebruikers.” De nieuwe generatie is vooraf onderworpen aan uitvoerige tests om ervoor te zorgen dat de dakramen aan alle kwaliteitseisen voldoen. Zo zijn de grenenhouten dakramen van de nieuwe generatie FSC-gecertificeerd en de vochtbestendige dakramen PEFC-gecertificeerd. Bovendien zijn er tuimelvensters leverbaar die in aanmerking komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De additionele ventilatiekap zorgt voor zelfregulerende natuurlijke ventilatie, wat het binnenklimaat nog verder verbetert.

 

100% dekkend afgelakt

Ook het ontwerp van de nieuwe generatie dakramen is verbeterd. Aan de buitenzijde is het lijstwerk afgerond en aan de binnenzijde heeft het raam smallere kozijnen gekregen met een witte afwerking.

En dat is revolutionair, stelt Kalis. “Uit onderzoek onder consumenten blijkt dat zij de voorkeur hebben voor witte ramen. Daarom zijn de grenenhouten dakramen van Velux standaard wit afgelakt, als eerste in Europa.”

Opvallend aan de nieuwe generatie is de duidelijk herkenbare nieuwe verpakking. Deze heeft ook wat consequenties, weet Kalis. “De afdeklijsten voor de zij- en onderkant van het dakraam die voorheen bij de dakramen verpakt zaten, worden nu standaard in de verpakking van de gootstukken meegeleverd. Wanneer klanten een los dakraam bestellen zonder gootstukken, dan moet dit lijstwerk

dus los worden bijbesteld.”

 

Nieuwe maatcodering

Door het nieuwe ontwerp met een groter glasoppervlak is de glasmaat veranderd en dat heeft wat consequenties. “Om het verschil tussen de huidige en nieuwe generatie dakramen aan te duiden, krijgt de maatcodering van de nieuwe generatie er een K bij. Een dakraam dat voorheen maatcodering M08 had, krijgt nu dus maatcodering MK08. Hier moet ook bij het bestellen van de gootstukken, het isolatieframe en Velux raamdecoratie rekening mee worden gehouden.” Alle andere installatieproducten, zoals het waterkerende manchet, de dampremmende folie, de interieurafwerking en de ondersteuningsbalken, passen ongewijzigd op zowel de vorige als de nieuwe generatie dakramen van Velux. Dit is mogelijk omdat de buitenwerkse maten en de aftimmergroef van de nieuwe dakramen gelijk zijn gebleven. Kalis: “Jarenlang paste onze raamdecoratie op alle generaties. Dat is vanaf april helaas niet meer het geval. Toch blijft Velux raamdecoratie perfect passen. Hiervoor gaan we twee verschillende maatcoderingen leveren. Willen klanten raamdecoratie voor hun bestaande dakraam, dan houd je hiervoor de ‘oude’ codering M08 aan. Voor de nieuwe generatie dakramen moet codering MK08 worden aangehouden”, legt Kalis uit.

 

Trainingen

De showroom is inmiddels verbouwd en klaar voor de introductie van de nieuwe generatie richting consumenten. Om hen zo goed mogelijk te adviseren, worden in het Daglicht Advies Centrum kosteloos Hibin-gecertificeerde product-, commerciële en inbouwtrainingen gegeven voor medewerkers van de bouwmaterialenhandel en diens klanten (montagebedrijven). Kalis: “Een goede productkennis bevordert de verkopen en vermindert de kans op faalkosten.”

 

Meer informatie over de nieuwe generatie dakramen van Velux is te vinden op  www.velux.nl/denieuwegeneratie.