Nooit meer zoeken naar de juiste multitoolaccessoire van het merk in kwestie. Bosch introduceert in mei het eerste universele opnamesysteem, dat geschikt is voor de populairste multitools op de markt, zoals de merken Bosch, Fein, Makita en Milwaukee. “Dit is prettiger voor de handel en eindgebruikers.”

Het is inmiddels een bekend gegeven: jaarlijks presenteert Bosch nieuwe innovaties op de verschillende gebieden waarin de multinational actief is. Deze keer besteedt MIXpro aandacht aan enkele noviteiten om het gebruik van dit elektrische gereedschap voor eindgebruikers nog eenvoudiger te maken.

Zo combineert de nieuwe techniek Oscillating Interface System (OIS) de opnamesystemen van Bosch en Fein, die de multitoolmarkt domineren. “We hebben gezorgd voor het eerste universele opnamesysteem, dat direct toegang biedt tot de populairste merken elektrisch gereedschap zoals Bosch, Fein, Makita en Milwaukee”, vertelt Bosch’ regional brandmanager accessoires Kim Brinkman.

 

Gemak

Een bijzondere gebeurtenis, vindt ze. “Hiermee bieden we dealers en eindgebruikers meer gemak, omdat ze hiermee nooit meer hoeven te zoeken naar het juiste systeem dat bij hun apparaat past. Niet in de winkel, maar ook niet meer in hun eigen gereedschapskist.”

Alle accessoires beschikken namelijk over een duidelijk kleurcoderingssysteem. “We hebben gekozen voor vijf kleuren die ook al bekend zijn van de kleurcodering van onze decoupeer- en reciprozaagbladen”, vertelt Brinkman. “Paars voor multimateriaal, blauw voor metaal, grijs voor hout, wit voor hout en metaal en oranje voor cement en abrasieve materialen. Zo kan onze eindgebruiker nog eenvoudiger sneller het juiste accessoire uit zijn koffer pakken.”

 

Kennis en expertise

Hiermee laat de multinational zien van alle markten thuis te zijn. Voor ieder materiaal is immers een geschikt accessoire te gebruiken. Volgens Brinkman komt dit door Bosch’ kennis, ervaring en expertise in recipro- en decoupeerzagen. “We produceren alle multitoolaccessoires in het Zwitserse St. Niklaus, in ons centrum voor zaagtechniek. Hier komen bijvoorbeeld ook onze recipro- en

decoupeerzagen en heggenscharen vandaan.”

In deze fabriek zijn onder meer de populaire accessoires 3MAX HM-Riff (zie kader) en de nieuwe MetalMax ontwikkeld. De Metal-Max HM-tanden zorgen voor een 30x langere levensduur in veeleisende metaalapplicaties. Dit maakt ook het zagen in geharde spijkers, schroeven en inox mogelijk. Het nieuwe BIM C-Tec Precision-invalzaagblad voor (hard)hout en metaal (zie kader) komt ook uit deze fabriek.

 

Dertig graden

Die expertise en ervaringen hebben ook geleid tot het 12-punten opnamesysteem. “Dit biedt niet alleen de mogelijkheid van precies werken en hoge krachtoverdracht”, legt Brinkman uit. “Het zorgt ook voor een hoge flexibiliteit. Zo kan het accessoire in twaalf verschillende standen, met steeds dertig graden verschil, worden gepositioneerd.”

 

Nieuw invalzaagblad

Het BIM C-Tec Precision-invalzaagblad voor (hard)hout en metaal geldt als één van Bosch’ nieuwste accessoires. De gebogen zaagkant zorgt voor minder vibratie, wat leidt tot precieze en gladde invalzaagsneden. Daarnaast bieden de anti-vibratiesleuven meer stabiliteit. En dankzij het aflopende design kan de eindgebruiker dicht tegen de kanten werken.

 

Drie in één

De 3MAX HM-Riff voegenspecie- en tegellijmverwijderaar heeft drie functies in één:

• Voegen uitfrezen bij wand- en vloertegels

• Mortel, specie en tegellijm verwijderen

• Zijn hardmetalen punt verwijdert voegen in de kleinste hoekjes

• Diameter: 70 mm