Flexibiliteit, veiligheid en gemak. Het lijken zomaar drie termen, maar deze woorden staan centraal bij innovaties van Bosch. Ook bij het L-Boxx-systeem, dat is ontwikkeld samen met voertuiginrichter Sortimo. “En het belangrijkste voor de eindgebruiker: het is eenvoudig en snel op elkaar te klikken en te transporteren.”

In iedere Volt-klasse – te weten 10,8 Volt, 14,4 Volt, 18 Volt en 36 Volt – biedt Bosch professionele gebruikers een allesomvattend accusysteem aan in de vorm van krachtige, compacte machines.

Van licht installatiewerk tot zwaar breekwerk, bij Bosch kan men altijd terecht voor het juiste apparaat.

“We verkopen een systeem”, vertelt Henrike Hitzer, Regional Brandmanager bij Robert Bosch Powertools. “Ons accugereedschap staat voor innovatie, gecombineerd met een passend systeem- en serviceaanbod. Daarnaast heeft ons productengamma zich bewezen bij de zwaarste toepassingen.”

 

Hightech

Eindgebruikers stellen altijd de hoogste eisen aan hun accugereedschap. Daarom richt Bosch zich bij de ontwikkeling van accugereedschap op lange acculooptijd, ergonomie en extreme robuustheid.

“We hebben belangrijke hightech features op de markt gebracht”, vindt Henrike Hitzer. “Zo beschermt de Electronic Cell Protection (ECP) accucellen tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading. De Electronic Motor Protection (EMP) geeft de motoren van machines uit de Robustseries een langere levensduur door ze te behoeden voor overbelasting. En dankzij de flexibele DuraShieldbehuizing van deze serie blijft het gereedschap zelfs na een val van 2 meter hoog op beton goed functioneren.”

Verder zijn sommige machines uitgerust met de borstelloze ECmotor. “Hierdoor is een compacte, lichte vorm mogelijk zonder in te leveren op vermogen”, legt ze uit. Daarnaast is deze motor onderhoudsvrij en stofdicht, wat de duurzaamheid ten goede komt. “Net als het Intelligent Bosch Power Management, dat een optimale energieopbrengst van de accucellen verzekert. Zo kunnen eindgebruikers meer doen met minder accucapaciteit.”

 

Flexibiliteit

In het kader van de flexibiliteit heeft Bosch 2 soorten accupacks ontwikkeld. “De Premium-accu beschikt over een langere acculooptijd, de Compact-accu weegt minder en zorgt dus voor nog aangenamer werken. Verder past iedere accu op alle apparaten binnen hetzelfde voltage.” Met name dit laatste aspect staat in het kader van gebruiksvriendelijkheid. “Gebruikers kunnen dus snel en eenvoudig van machine wisselen, zonder dat ze een andere accu nodig hebben”, verklaart Henrike Hitzer.

 

L-Boxx

Om de gebruikers van zijn machines van meer gemak te voorzien, is de powertoolsfabrikant in 2009 een samenwerkingsverband aangegaan met voertuiginrichter Sortimo dat inmiddels heeft geleid tot

een joint venture.

Dit blijkt onder meer uit het L-Boxx-systeem, een intelligent transport- en opbergconcept dat volledig compatibel is met het veilige Sortimo-systeem dat door TÜV erkend is. “L-Boxxis flexibel inzetbaar,

volledig bestand tegen spatwater en eenvoudig te hanteren dankzij een kliksluiting. Verder beschikt het over een crashtestgekeurde veiligheid en is het probleemloos te transporteren.”

Om deze redenen sluit L-Boxx uitstekend aan op de wensen van Bosch, die daarbij uitsluitend kijkt naar de eisen van de eindgebruiker. “L-Boxx geeft meer flexibiliteit, onder meer omdat het erg goed

aansluit op het Sortimo-systeem”, vertelt Henrike Hitzer. “Erg belangrijk, want professionele powertoolsgebruikers zijn veel op locatie en lang onderweg. Op de weg is niets zo gevaarlijk als losliggend gereedschap, zeker als ze ineens moeten remmen. Maar mede dankzij L-Boxx behoort dat gevaar tot het verleden.”

L-Boxx’en zijn verkrijgbaar in verschillende maten met diverse uitbreidingen. “En dankzij het Easy Click-systeem kunnen eindgebruikers de aparte L-Boxx’en eenvoudig en snel op elkaar klikken en

transporteren. De accucampagne in 2012 luidt dan ook ‘Click&Go’.”

 

Anderhalf miljoen

Met 1,5 mln verkochte exemplaren noemt Hitzer de L-Boxx succesvol. “Elektrisch gereedschap in een intelligent transport- en opbergsysteem blijkt de perfecte combinatie.” En hier blijft het niet bij:

Bosch is met Sortimo druk bezig om nieuwe concepten te ontwikkelen. Kleine vernieuwingen zijn al wel op de markt. “Er is inmiddels een L-Boxx met een geïntegreerde, robuuste bouwlamp: de Porta-

LED. Erg handig op plekken met weinig of geen licht”, aldus Henrike Hitzer.