Gerritse IJzerwaren nam Probin Veenendaal over en zet daarmee de volgende stap op weg naar de € 75 mln. Maar wie zijn nu eigenlijk echt de grootste partijen in de ijzerwaren-markt? Gerritse, Destil, Polvo? Of Mastermate?

Sinds Gerritse IJzerwaren mede-eigendom is van H2 Equity Management (2010), heeft het bedrijf een expliciete expansiekoers uit. Zo nam het bedrijf eerder in 2011 al Beukers IJzerhandel uit Hilversum over en opende het ook nieuwe vestigingen in Ridderkerk en Rotterdam. "En in augustus openen we een nieuwe vestiging in Amsterdam", vertelt algemeen directeur Kees Gerritse.

€ 55 -> € 75 mln

Gerritse realiseerde in 2010 een omzet van € 55 mln maar wil die sterk vergroten. “We mikken op een omzet van € 75 mln”, zegt hij in het Financieele Dagblad. Gerritse denkt dat daar ruimte voor is. “De markt is ongeveer € 1,5 mrd groot en daarvan nemen de grote drie slechts ongeveer 15% voor hun rekening.”

Gerritse rekent Polvo, Destil en zijn eigen bedrijf tot de grote drie. Mastermate komt in zijn sommetje niet voor. Qua omzet onterecht, vindt Mastermate-directeur Dibe van Arnhem. Hij meldt dat Mastermate als groep de omzet van € 75 mln al een tijdje gepasseerd is. “Van de andere drie partijen ken ik alleen de omzet van Polvo niet. Maar misschien zijn wij wel de grootste partij in de markt.”

 

Wedstrijdje grootste

MIXpro rekent even mee. Gerritse meldt zelf een omzet van € 55 mln met 26 vestigingen. Destil maakte met de overname van Syntec (eind 2010) al een totaalomzet van € 85 mln bekend (32 vestigingen). En volgens Van Arnhem zet Mastermate met zijn 28 vestigingen (van aangesloten leden) meer om dan Destil. Meer dan € 85 mln dus.

Alleen de omzet van Polvo (o.a. Leys, Kruyt, Lekkerkerker, Van der Stad, en Holtgrefe) is dan nog onbekend. Dus vroegen we directeur Willem van Meurs naar de bekende weg. “Ik doe helemaal niet mee aan wedstrijdjes ‘wie is de grootste’.” Al claimt hij, na enige prikkeling, ook meer dan € 75 mln om te zetten. “Voor onze klanten is het helemaal niet relevant of we de grootste zijn of niet. Voor onszelf is het belangrijk dat we de schaal hebben waarop we efficiënt kunnen werken. En die hebben we al een tijdje. En of je daar nu € 20, € 30 of € 40 mln overheen gaat, is voor mij niet zo interessant.” Dat Gerritse Mastermate niet meerekent, snapt Van Meurs wel. “Mastermate is een collectief van individuele bedrijven. Die hebben niet de schaalvoordelen die Destil, Gerritse en wij wel hebben. Ze doen veel samen op gebied van automatisering, maar ze zijn nog ver weg van logistieke integratie of één centrale inkoop-afdeling.”