Met Starlock geeft Bosch een nieuwe impuls aan de groep Multitools. Starlock is een samenspel van machines en accessoires. De voordelen van deze nieuwe systeemstandaard: sterkere 3D-opname, betere krachtsoverdracht, een omvangrijk en tegelijk begrijpelijk assortiment accessoires met een kleurcodering voor snelle selectie én een nieuw Snap-in-kliksysteem waarmee je ze heel snel kunt wisselen op de Starlock-machines die in 2016 volgen.

De markt van Multitools is sterk gegroeid, vertelt Kim Brinkman van Robert Bosch Powertools uit Breda: “Samen met Fein maken wij in deze productgroep nu zo’n beetje 80% van de markt uit in West-Europa.” Bosch zag echter kans om het systeem van machine en accessoires te verbeteren. Brinkman is verantwoordelijk voor de marketing van de Professionele accessoires van Bosch in de Benelux, en weet als geen ander hoe sterk een uitgebalanceerde lijn accessoires bijdraagt aan het succes van een machine.

48 accessoires
De basis van Bosch’ nieuwe systeem is dan ook een pakket van 48 accessoires. Die worden allemaal gemaakt in de Bosch-fabriek in het Zwitserse Sankt Niklaus waar ook de decoupeer- en reciprozaagbladen gemaakt worden. De meeste (32) accessoires zijn  geschikt voor het veelvoor­komende werk en passen op alledrie de machines (Starlock, Starlock-plus en Starlock-max). Voor het zwaardere werk zijn er 4 Starlock-plus accessoires die op de Starlock-plus en de Starlock-max-machine passen. En voor uitzonderlijk zwaar werk heb je nog 12 accessoires die alleen op de Starlock-max passen. Brinkman: “Zwaarder werk vraagt een zwaardere machine en een zwaardere opname die zorgt dat alle kracht op het accessoire overgebracht wordt. Door deze opbouw hebben we de instapmachine veelzijdig kunnen maken én betaalbaar weten te houden. Terwijl de topmachines met extra accessoires ook duidelijk meer klussen kunnen klaren.”

Snel de juiste vinden
Het kliksysteem is dus een groot voordeel voor de gebruiker. Die kan sneller wisselen en de accessoires in diverse hoeken plaatsen. Door de 3D-opname is ook de krachtoverbrenging op het accessoire beter geworden. Bovendien zijn de accessoires ‘backwards compatible’. Dus passen ze ook op Multitools die nog de oude opname hebben. Brinkman: “Onze accessoires passen straks ook op Fein-machines, want met hen delen we deze innovatie.”
Bosch’ kennis en ervaring in de productie van zaagbladen – uit die Zwitserse fabriek – zie je ook terug in een aantal productspecificaties. Kijk naar de Curved-Tec afgeronde zaagkant van de houtzaagjes. Daardoor valt het zaagje makkelijk in het hout en stuitert of hapt hij niet zo snel. Een heel dunne schuurvinger van 1 mm met hardmetalen korrels maakt schuren in heel nauwe plekjes mogelijk, zoals de Metalmax met zijn hardmetalen tandstrip zelfs schroeven, nagels en inox kan doorslijpen.
Brinkman: “Al die accessoires ordenen we in een duidelijk verpakkingsconcept waarin kleurcodes zorgen dat de eindgebruiker snel het het juiste accessoire kan selecteren.”

Samenspel met machines
Het functionele samenspel tussen machine en accessoire is wezenlijk voor de professionele eindgebruiker. Precies op die twee vlakken zet het nieuwe Snap-in-systeem van Bosch de nieuwe standaard. “Wisselen van accessoire was tot nu toe nogal lastig”, zegt Brinkman. Bosch‘ Snap-in lost dat op met een kliksysteem. Je klikt de accessoires letterlijk aan de machine, zoals je een ski aan een skischoen klikt. Voorjaar 2016 introduceert Bosch de eerste vier Starlock machines. Een Starlock, de Starlock-plus en de Starlock-max. De eerste is de instapmachine voor veelvoorkomende klussen, de tweede is er voor zwaarder werk en de derde is de kracht­patser voor de extreme klussen.