“We zijn er”, klonk het in het Frenckenlab toen de test uitwees dat ConstruCol HV45 meer dan 100 kg/cm2 kleefkracht bood. Een revolutie in lijmen, noemt Frencken deze nieuwe lijm. Handvast in 45 minuten en na 48 uur supersterk en waterdicht volgens de hoogste klasse D4. Een ideale combinatie van de voordelen van witte houtlijm, bruislijm en all-for-one-lijmen zonder hun nadelen. “Dit is hem”, zegt verkoopdirecteur Paul van Mierlo.

Vullend vermogen, snelheid, lijmkracht, waterdichtheid en enige elasticiteit zijn belangrijke factoren voor een perfecte lijmoplossing. Laat de Construcol HV45 van Frencken die nu allemaal combineren in één nieuw lijmproduct. Deze lijm is van een nieuwe soort die de voordelen van de witte houtlijm (PVAC), de bruislijmen (PU) en de one-for-all’s (MS Polymeren) combineert.
De ConstruCol HV45 is supersterk, zit binnen 45 minuten handvast zonder klemmen of persen, bevat geen isocyanaten, vult tot 4 mm, is waterdicht en 30% elastisch. Verkoopdirecteur Paul van Mierlo: “Het is een hybride lijm, écht anders dan PVAC, PU of MS Polymeer. Er zit van alles in, meer kan ik niet verklappen. Wel kunnen we bewijzen dat het klopt wat we beweren. Alles wat deze lijm kan is getest en gecertificeerd. Zo doen we dat bij Frencken: eerst testen, dan doen. Er wordt in de markt al zo veel geroepen, daar word ik soms kriebelig van.”

Snel, sterk en schoon
Echt blij is hij met de combinatie van producteigenschappen, vooral op het gebied van snelheid en lijmkracht. De lijm valt gecertificeerd in de hoogste klasse D4 omdat hij watervast is en meer dan 110 kg/cm2 trekkracht kan weerstaan. De lijm vult tot 4 mm, daarin overtreft hij de witte houtlijmen en je hoeft hem niet te klemmen of te persen tijdens het drogen. Fixeren is voldoende. Binnen 45 minuten is de lijm handvast (10 kg/cm2). Dat is supersnel. Na 48 uur bereikt hij zijn eindkracht van 110 kg/cm2. En die is extreem hoog ten opzichte van de krachten die MS Polymeren halen. Die hoef je ook niet te klemmen of te persen maar halen maximaal 60 kg/cm2 aldus Van Mierlo. Het verschil met de PU-bruislijmen is het ontbreken van isocyanaten: een goedje dat allergeen kan werken en zwarte handen geeft.

Rondom watervast
Watervastheid is ook een sterke troef van de Construcol. Verplicht bij het verlijmen van kozijnen, net als een kracht van meer dan 100 kg/cm2. Van Mierlo: “Doordat de lijm tot 4 mm vult, heb je meer tolerantie in je passing.  Zet de lijm flink op, plaats de delen tegen elkaar, fixeer het, laat de lijm lekker uitlopen en mes hem rondom af. Zo krijg je meteen rondom een watervaste verbinding. Anders dan bij bruislijmen die niet altijd even mooi rondom uitbruist.”
Van Mierlo: “Vanwege zijn snelheid en kracht heeft de markt misschien de neiging om deze lijm Express te gaan noemen, maar dat doen wij bewust niet. Bij de polyurethaan lijmen is de Express handvast binnen 10 tot 15 minuten en die suggestie willen wij voorkomen. De 45 minuten van de Construcol is absoluut uniek. Er is wel een vergelijkbaar product op de markt maar dat is pas na 6 uur handvast en dus in de praktijk lastig toepasbaar. Ik ben ervan overtuigd dat onze 45 minuten het helemaal is.”

Veeleisende prof
Frencken is helemaal gericht op de professionele verwerking van hout, weet welke strenge eisen de vaklieden stellen aan lijm en wil alles weten en meten. In een test van Construcol probeerde de fabrikant met succes verlijming van diverse materialen op hout uit. Van Mierlo: “Als een van de te lijmen materialen een beetje poreus is, is dat al voldoende. De lijm heeft een beetje vocht nodig om goed te werken. Dat betekent dat we niet alleen hout op hout kunnen verlijmen, ook aluminium, thermisch verzinkt staal, rvs, koper en sommige kunststoffen. Allemaal goed uit de test gekomen, met mooie resultaten.”

Kennis en know-how
Dat maakt dat de lijm misschien zelfs toepassingen mogelijk maakt die de markt op dit moment nog niet vraagt omdat het domweg nog niet kón. Van Mierlo: “Zo is het maar net. Wij hebben deze technische vondst gedaan en denken graag mee met de markt over nieuwe toepassingen. Als je als dealer dus vragen krijgt over een lijmprobleem, denken we graag met jou en je klant mee. We hebben een team van 5 buitendienstmensen klaarstaan om materialen op te halen en te testen. Desnoods doen we dat bij de klant ter plaatse. Ongeacht of het om een grote timmerfabriek gaat of om een zzp’er.” Het is duidelijk, Frencken staat eindgebruikers en dealers graag met raad en daad terzijde om van dit product een succes te maken. “Kansen genoeg”, weet Van Mierlo zeker. “Maar wel steeds op basis van een gedegen advies. Een goed advies is in een professionele omgeving afhankelijk van zoveel factoren, dat een simpele lijmwijzer op basis van drie vragen daar nooit afdoende voor is. Wij hebben de kennis, de know-how en de testfaciliteiten en stellen die graag ter beschikking. Samen met dit fantastische nieuwe product uiteraard.”

Check de website www.frencken1901.nl