“Isoleren was niet de favoriete klus van onze eindgebruikers”, ondervond Stijn Thielen. Met zijn collega’s van Knauf Insulation ontwikkelde hij samen met de eindgebruikers een nieuw isolatiemateriaal dat alle drempels voor die klus wegneemt. ‘Revolutionair relaxt isoleren’ met MW35 is het resultaat.

 

“Als fabrikant van isolatiemateriaal namen wij er natuurlijk geen genoegen mee dat onze verwerkers isoleren geen prettige klus vonden. Daarom ontwikkelden we Mineral Wool (MW) 35: een isolatiemateriaal dat dezelfde prestaties haalt als andere isolatiematerialen in die toepassing, maar veel makkelijker te verwerken is”, zegt Thielen. Als start van de productontwikkeling keek Knauf naar de manier van werken, de bestaande producten, hun technische specificaties, de toepassing en naar wat de verwerkers er allemaal van vonden. Wat bleek? Thielen: “Ze vonden dat onze steenwol lekker veel ‘body’ had, maar lastig netjes te snijden was, broos en dus snel afbrokkelde rondom leidingwerk en in lastige hoekjes tussen de metalstud-profielen. Bovendien was het materiaal zwaar. Toen we een kijkje namen in de praktijk, bleek dat bouwvakkers de pakken isolatiemateriaal steeds met zijn tweeën de trap op moesten sjouwen.” Ook glaswol bleek plussen en minnen te hebben in de ogen van verwerkers.
Zo is glaswol flexibel maar veel minder stevig dan steenwol. Daarnaast hebben verwerkers nog altijd een negatieve associatie met de geur en het prikken van isolatie met het bindmiddel formaldehyde. Thielen: “Om die reden heeft onze glaswol een natuurlijke bindmiddel Ecose. Dat irriteert en geurt minder en geeft de glaswol een natuurlijke bruine kleur. De verwerkers zijn enorm te spreken over Ecose, daarom was dit ook een uitgangspunt van de nieuwe productontwikkeling. ”

Sneller en makkelijker werken
Knauf Insulation vatte alle punten uit het onderzoek samen als basis voor een nieuw isolatiemateriaal. “Uitgangspunt was dat het product minstens even goede prestaties moest leveren als de bestaande producten.” Dat is gelukt. Dankzij stevige minerale vezels, gebonden met Ecose, combineert MW35 de stevigheid van steenwol met de flexibiliteit van glaswol zonder de nadelen daarvan. Het product werkt lekker, is goed te snijden, is lichter en isoleert beter, absorbeert het geluid even goed en is evengoed onbrandbaar (Klasse A1). “Het materiaal is nu geen obstakel meer om de klus prettig uit te voeren”, zegt Thielen. “Sterker nog: je kunt er zelfs productiever mee werken. De rollen bevatten even veel vierkante meters als alle andere materialen, maar zijn compacter en veel lichter waardoor één persoon ze nu de trap op kan dragen. Dat scheelt manuren sjouwwerk. Bovendien is het materiaal zo flexibel en makkelijk en strak te snijden dat je er veel netter en sneller mee kunt werken.”

Eindgebruiker betrokken
De verwerker was van begin tot eind betrokken bij de productontwikkeling. “Van de eerste gesprekken en praktijk-observaties tot en met het voorleggen van een aantal prototypen. De keuze voor de definitieve variant is echt samen met de verwerkers gemaakt”, zegt Thielen. “We wilden weten hoe het product voor hen moest ruiken, voelen en werken. We zijn er in geslaagd om aan die wensen te voldoen.” De eerste leveringen zijn inmiddels gedaan aan de bouwgroothandel. Nu gaat Knauf Insulation het product bij de eindgebruiker bekend maken via een uitgebreide campagne. Die benadrukt het gebruikersgemak. Een voordeel dat uitgebreid aan bod komt in het point-of-sale-materiaal voor de bouwgroothandelsvloer en in de producttrainingen voor verkooppersoneel, alsmede voor verwerkers. Thielen: “’Revolutionair relaxt isoleren’, is de slogan waarmee we een succes gaan maken van dit product.”