And the winner is... Destil. Waar diverse Nederlandse groothandels al eens keken naar een mogelijke overname van Kroon, nam de moeder van het Tilburgse Destil de ijzerwarenhandel met 10 vestigingen in Noord en Oost Nederland over. Destil is in een klap de grootste van Nederland en ook Zevij-Necomij ineens een stevig volume rijker.

Driekwart van de aandelen van het in Hoogezand gevestigde Kroon gingen deze week over in handen van Descours & Cabaud Netherlands, het moederbedrijf van de Tilburgse groothandel voor bouw en industrie Destil. Door deze overname - de derde binnen een periode van 12 maanden – ontstaat de grootste technische groothandel van Nederland. De gezamenlijke omzet is circa € 125 mln. De toevoeging van de 10 vestigingen van Kroon, maakt destil ineens ene landelijke speler en geeft het bedrijf 50 vestigingen en meer dan 500 medewerkers. Op de foto klinken Descours-directeur Jos Vandael (l) met Kroon-directeur Klaas Boskers (m) en Destil-directeur Rene Kars (r).

Combinatie met Destil

Kroon is een sterke speler in de toelevering van technische producten voor bouw, industrie en scheeps- en jachtbouw. Waar het accent voor bouw en industrie ligt op het noorden en oosten van Nederland, is het speelveld voor scheeps- en jachtbouw internationaal. Het bedrijf heeft voor dit segment unieke producten die over de gehele wereld worden toegepast. “De werkwijze van Kroon vertoont sterke overeenkomsten met de onze”, aldus René Kars, algemeen directeur van Destil. “Het bedrijf past perfect in onze strategie; we zijn nu in één klap landelijke speler en we verbreden ons productassortiment”. Kroon-directeur Klaas Boskers: “Destil en Kroon hebben allebei een A-merken beleid, daardoor is er veel overlap in leveranciers. Ook de marktbenadering is vrijwel hetzelfde. We verwachten daarom veel van deze samenvoeging”.

Geruisloze overgang

Vooralsnog heeft DC Netherlands dus 75% van de aandelen Kroon overgenomen. De resterende 25% volgt over drie jaar. In die tijd blijft Boskers algemeen directeur. “Het is onze intentie om in de komende drie jaar een geruisloze overgang te realiseren”, aldus Boskers. “In eerste instantie zal de klant er niet veel van merken. Kroon blijft onder de eigen naam opereren”. Kars vult aan: “Kroon is een kerngezonde, succesvolle organisatie. Uiteraard gaan we op zoek naar synergiën op gebied van inkoop en logistiek, maar het Centraal Magazijn van Kroon in Hoogezand blijft intact.”

Over Kroon

Kroon B.V., opgericht in 1908, is een technische groothandel in de levering van hang- en sluitwerk, bevestigingsmaterialen, gereedschappen, machines, klimmaterieel en PBM aan de bouw, industrie, groensector en scheeps- en jachtbouw. Kroon heeft 10 vestigingen in Groningen, Friesland en Drenthe. De hoofdvestiging (met het centraal magazijn) is gesitueerd in Hoogezand. Van hieruit worden de overige vestigingen en de klanten bevoorraad. Naast de levering aan de bouw en industrie in Noord Nederland is Kroon nationaal en internationaal leverancier aan de scheeps- en jachtbouw met als specialisme het waterbestendig hang- en sluitwerk. Bij Kroon zijn ca. 100 medewerkers werkzaam. Over 2015 bedroeg de omzet € 22 miljoen euro.

Andere gegadigden

In de branche was het een publiek geheim dat Kroon te koop stond. Naar verluidt beproefden ook andere ijzerwarenspelers al eens een overname. Met name de tien vestigingen in het Noorden en Oosten zijn vioor iedere grote speler een mooie aanvulling op het netwerk. Naast Kroon, Polvo's Ivana-collega Raadsma en Mastermate-lid Brinkman zitten er in dat gebied nauwelijks ijzerwarenhandels van di eomvang. En zoals Destil daar nog niet vertegenwoordigd was, geldt hetzelfde voor Isero en Polvo.

Als gevolg van de overname door Destil zal Ferney-lid Kroon waarschijnlijk automatisch lid worden van Zevij-Necomij.