Drie generaties Groenhart sloegen samen de eerste paal van een nieuw filiaal in Alkmaar. Dat pand betrekt Groenhart samen met collega Techprof.

Groenhart en Techprof komen samen onder één dak. Allebei de groothandels verkopen technische materialen en gereedschap. Beide bedrijven vestigen zich op de Diamantweg te Alkmaar.

We bellen maar eens met Groenhart-directeur Cees Essen. "Ja joh, ik kan natuurlijk kort zijn en zeggen dat we gewoon als buren naast elkaar gaan zitten. Maar er zit wel iets meer achter", zegt Essen. Groenhart en Techprof zijn zo ongeveeer familie. "Jan Groenhart is samen met voormalig Laman-eigenaar Luuk Huigsloot eigenaar van Techprof. En wij hadden al langer het idee om eens iets samen te gaan doen. Met de nieuwbouw in Alkmaar kregen we die kans."

Essen rekent op synergie aan de achterkant en het meubelboulevard-effect aan de voorkant. "Qua assortiment hebben we een stuk overlap als technische groothandle en ijzerwarenhandel. Aan de andere kant stapt een technische man niet zo makkelijk bij een ijzerwarenhandel binnen en een aannemer niet zo makkelijk bij een technische groothandel. Bij Groenhart verkopen we bijvoorbeeld geen filtertjes en snaren, zoals Techprof geen betonmolens verkoopt. Samen hebben we nu toch een mooi totaalaanbod waarmee we meer aantrekkingskracht hopen te genereren."

Staat erachter die twee voordeuren een dikke tussenmuur of is er over en weer doorloop van Groenhart naar Proftech? "Nee, dat gaat ons net te ver', zegt Essen. "Maar als dit werkt, hebben we een model waarbij we vanuit kosteneffect kunnen kijken om die muur voortaan weg te laten." Een ander model is dat van concurrentie en margebehoud. Door met twee 'zusterbedrijven' naast elkaar te gaan zitten, beperken Groenhart en Techprof in ieder geval de ruimte voor lokale concurrentie en kunnen ze naar eenheid in prijzen toewerken. "Als we allebei dezelfde merken leveren, zullen we in prijs waarschijnlijk niet veel van elkaar afwijken", klinkt het diplomatiek.

De vestiging in Alkmaar wordt trouwens een verhuizing van de bestaande vestiging. Samen met die in Volendam heeft Groenhart tien vestigingen en een webshop. De vestiging in Schagen gaat binnenkort ook verhuizen naar een markante plek op het industrieterrein aldaar.