Kukko uit Halsteren staat vooral bekend als Benelux verkoopkantoor van de Duitse fabrikant van poelie- en lagertrekkers. Op zich niet vreemd, want het merk Kukko is zo ongeveer synoniem voor die productgroep. Het geeft Kukko een sterke positie in de markt vanwege de kwaliteit van de trekkers. Maar ook met de lijmklemmen van Turnus en het schrijfgerei van Expert biedt Kukko veel moois. En dan hebben we de overige merken van deze groothandel nog niet eens benoemd.

Het vierkoppige team vertegenwoordigt in de Benelux diverse andere merken en is daarmee even goed een one-stop-shop voor kwaliteitsgereedschap voor de ijzerwaren en technische groothandel. Niet alleen qua assortiment, ook qua organisatie.

Door de wol geverfd

Timo Langenberg vertelt over de voordelen van het vierkoppige team. “We zijn door de wol geverfd, weten van elkaar steeds waar we mee bezig zijn. Dat maakt ons voor klanten snel en flexibel. Zeker als je weet dat we al onze producten uit onze eigen voorraad binnen 24 uur leveren met een uitlevergraad van 98 tot 99%. We leveren altijd aan de handel, vaak uit onze eigen voorraad. Maar het komt ook voor dat bestellingen rechtsreeks van de fabriek naar een van onze dealers gaat. Of zelfs direct naar de eindklant.” In dat laatste geval altijd met tussenkomst van de dealer natuurlijk. Want daar is Kukko ‘straight’ in. “We doen altijd zaken met dealers, nooit rechtstreeks.”

Breed portfolio

Naast de merkproducten van Kukko zelf levert het gelijknamige bedrijf ook de lijmklemmen van Turnus en het schrijfgerei van Expert. Maar daar houdt het niet bij op. Ook C.K., Meridur, Metrica, Nes, Orbis en Ozat maken deel uit van het portfolio. C.K. is specialist in ESD-gereedschap, Meridur-producten zijn Duitse beitels en doorslagen, Metrica is Italiaans meetgereedschap, Ozat zijn Israelische slagdoppen van ¼” tot en met 3½”aansluitingen en alle maten daartussen. Nes staat voor Israelisch schroefdraadreparatiegereedschap en Orbis is een Duitse fabrikant van tangen.

Stuk voor stuk sterke merken met kwaliteitsproducten, aldus Langenberg. Maar als sterkste troeven naast Kukko noemt hij Turnus en Expert.

Nieuwe standaard

In 1998 werd de fabriek Eduard Gottfr. Ferne GmbH und Co overgenomen welke de merknamen Turnus en Winkelgreif voerde. Hiermee werd het programma uitgebreid met onder andere lijmklemmen, tangen en handklemschroeven. In 2003 werd de fabriek ‘Groote’ uit Remscheid overgenomen. Met deze stap kwamen ook slafcijfers en -letters in het assortiment.

Turnus is het merk van de lijmklemmen uit de fabrieken van Kukko. Het merk biedt sinds kort de Viridis lijmklemmen. De nieuwe standaard, aldus de fabrikant zelf. Het eerste dat opvalt, zijn de ergonomische handgrepen uit drie componenten inclusief verscholen greepbevestiging. Die verbeterde 3K-greep zorgt voor comfortabele grip en maximale krachtoverbrenging. Ook bij gebruik met natte of vette handen.

Stabiliteit op het werkstuk geven de ringetjes in de klembekken. Die voorkomen dat de lijmklem lostrilt, bijvoorbeeld tijdens het schuren. Dezelfde techniek zie je trouwens ook in de Turnus-klemmen met houten greep. En een ingebouwde afglijbeveiliging voorkomt dat de beugel afglijdt.

Voor de milieukant van de zaak is het goed om te weten dat de beugels op een millieuvriendelijke manier voorzien zijn van een kathodische bescherming. De rail is electrolitisch verzinkt tegen roestvorming.

Uniek schrijfgerei

Expert is een relatief nieuw merk. Niet alleen in het pakket van Kukko, maar sowieso relatief nieuw op de markt. Begin van dit jaar startte een team, welke al jaren in de business zitten, voor zichzelf met dit nieuwe merk. Al hun kennis en ervaring legden ze in Expert om het daar nog beter te doen. Dat is volgens Langenberg goed gelukt. “Het is een start-up dus konden ze beginnen vanuit het niets. Zonder erfenissen uit het verleden konden ze alles precies zo inrichten en ontwikkelen als ze zelf goed vonden.” Qua prijs-kwaliteitsverhouding zijn de artikelen van Expert volgens hem heel scherp. Soms is de kwaliteit zelfs beter en vaak zijn de producten functioneler. Kijk naar het vulpotlood. Dat heeft een ander binnenwerk en een vierkante houder. Maar belangrijkste troef daar is de drukknop op de achterkant. Dat verkiezen gebruikers boven het klikschuifje aan de zijkant.” Met Expert heeft Kukko trouwens ook de gelegenheid om timmermanspotloden aan te bieden als private label. Al vanaf 1.200 stuks beschik je als handelaar over potloden met je eigen naam. Of met de naam van je klant.

Wat wil je nog meer?

Langenberg : “Al met al is Kukko Benelux BV dus een volwaardig partner met een breed portfolio. Dat maakt het bedrijf tot een one-stop-shop voor een aantal kwaliteitsmerken. Met een eigen voorraad, een betrouwbaar leversysteem plus een ervaren en flexibel team van medewerkers. Wat wil je als dealer nog meer?”