DeWalt introduceert XR FlexVolt. Een concept van machines, accessoires en een revolutionaire accu. Samen met de nieuwe 54V-machines en -accessoires levert die accu drie keer de kracht van een 18V-accu. Daarmee leveren ze de kracht die je normaal gesproken alleen van een gesnoerde machine krijgt.

Met XR FlexVolt zet DeWalt de nieuwe standaard in accutechniek voor elektrisch gereedschap. “Dit is echt hét onderwerp waar we de komende jaren op inzetten. Wij geloven echt in een snoerloze bouwplaats”, zegt Maarten van de Graaf, brandmanager van DeWalt.

 

Alles snoerloos

Eind 2017 wil DeWalt meer dan 100 machines hebben op hetzelfde accusysteem en met dezelfde lader. Die compatibiliteit is cruciaal voor de fabrikant. “Gebruikers willen niets anders. Zij willen meerdere machines op één systeem. En als ze een nieuw apparaat kopen, willen ze hun oude gereedschap ook kunnen blijven gebruiken.”

Gamechanging

De ongekende kracht van het accusysteem toonde DeWalt op een dealerbijeenkomst in Fort Voordorp. Prestaties die je normaal alleen bij gesnoerd gereedschap ziet, bleken een fluitje van een cent voor de nieuwe 54V-machines. “Gamechanging”, noemt DeWalt het zelf. Alle nieuwe machines uit de XR FlexVolt-range zijn koolborstelloos en werken op de 54V-li-ion-accu’s. Het goede nieuws is dat deze nieuwe accu’s ook op de bestaande 18V-machines passen. En dat is maar goed ook, want daar zijn er eind 2017 meer dan 100 van. Gebruik je de XR FlexVolt-accu op een 18V machine dan levert een extreem uithoudingsvermogen met de bijbehorende werktijd. In dat geval functioneert de accu namelijk als drie 18V accu’s van 2.0Ah. Daarmee kun je 460 gaten boren met een slangenboor van 22 mm. “Dat is het werk van een hele dag”, zegt Van de Graaf. “Of misschien zelfs wel van twee dagen.”   

 

Accu-ABC

In een 18V accu met 3,6Ah liggen vijf cellen in serie. Met zo’n accu kun je prima de hele dag werken. De 18V-accu met 5Ah is twee keer zo dik. Hij bevat dan ook tien cellen die parallel geschakeld zijn, daardoor levert hij meer kracht.

De 54V-accu bundelt drie lagen van ieder vijf cellen. Schakel je die in serie, dan kun je de nieuwe machines van stroom voorzien voor drie keer de kracht van een 18V-accu. Schakel je de drie lagen parallel, dan kun je er een 18V-machine mee voeden op 6Ah.

8 FlexVolt-machines

Het XR FlexVolt-assortiment bestaat uit 8 Brushless producten die ontworpen zijn om de bouwplaats van de toekomst volledig in te richten: een 54V haakse slijper, een 54V cirkelzaag, een 54V Alligatorzaag, een 54V reciprozaag, een 54V invalzaag, een 54V tafelzaag, en twee 54V afkort- en verstekzaagmachines (216 & 250mm). Dit zijn snoerloze gereedschappen voor zware toepassingen met dezelfde nauwkeurigheid, dezelfde capaciteit en hetzelfde vermogen als gereedschap met snoer. De 54V XR FlexVolt tafelzaag, een wereldprimeur, kan met slechts één acculading 92 m OSB van 19 mm dik zagen en toch gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte gedragen worden zonder dat er een stopcontact nodig is. Deze fenomenale prestaties met snoerloze producten zullen de fundamenten van snoerloze toepassingen volledig herdefiniëren.

In het voorjaar van 2017 zal het assortiment met XR FlexVolt-machines verder worden uitgebreid met onder andere een 305mm 2x54V afkort- en verstekzaag, een SDS+ combihamer, een SDS-Max combihamer en diverse professionele tuinmachines.

Dit is een échte innovatie”

Suzanne Bussman is marketingmanager bij Isero en onder de indruk van DeWalts XR FlexVolt. “Ik zie regelmatig productnieuws voorbij komen dat helemaal niet zo innovatief is. XR FlexVolt is dat wel, dit is geen wassen neus.” Langer werken, meer kracht, snoerloos: Bussman ziet de voordelen voor de klanten helemaal zitten. “Dat de accu’s compatibel zijn met bestaande machines vind ik ook perfect. Geen enkele klant zit te wachten op een nieuwe tool die de bestaande producten onbruikbaar maakt. Natuurlijk willen ze de nieuwe usp’s wel, maar niemand zit op een desinvestering van zijn bestaande gereedschap te wachten. Top, dat DeWalt dit goed geregeld heeft.”

Slim vindt ze de accessoires die DeWalt bij het concept betrekt. “Als je betere prestaties en langere levensduur garandeert, is het niet de vraag of ze de accessoires er bij kopen, maar hoeveel. Voor de klant voegt dat waarde toe en voor ons als handelaar is die cross-selling natuurlijk heel interessant. Over de verkoopondersteuning van DeWalt is Bussman te spreken. “Doordat de fabrikant eindgebruikers de  machines laten ervaren, trekt hij hen over de streep. Ook gebruikers die sceptisch zijn over 54 Volt, vallen voor het keiharde bewijs van hun eigen ervaring. Dat merk ik ook bij onze eigen mensen.”

“Grote jongens slaan aan”

Tom Dunnink van Dunnink uit Zwolle is vooral enthousiast over DeWalts XR FlexVolt afkortzaag met 2 x 54V accu en de XR FlexVolt boorhamer met SDS-max. “Zo’n zware zaag met een accu is absoluut een toevoeging. Zulke prestaties zie je nu voor het eerst snoerloos. Deze machine kan bovendien ook op 230V draaien en combineert zo het beste van twee werelden. Ook de grote boorhamer met SDS-max is nieuw in de markt en van toegevoegde waarde voor onze klanten.” De grote kracht van de accu’s ziet hij verder vooral als troef voor de zwaardere machines en de stroomvreters als reciprozagen en grote boorhamers.

“Zeer positief vind ik de uitwisselbaarheid van de accu’s met de bestaande brede lijn, al verwacht hij niet dat veel klanten XR FlexVolt-accu’s gaan kopen bij bestaande 18V-machines.” Ook ten aanzien van de accessoires is Dunnink selectief. “Bij een afkortzaag op accu is een dunner blad bijvoorbeeld echt een pre vanwege de energiebesparing.” 

“Ze maken het echt waar”

Erik van Haasteren is directeur inkoop en productmanagement van PontMeyer. Voor zijn specifieke doelgroep – de afhaalklant – ziet hij XR FlexVolt als een waardevolle toevoeging. “Snoerloos werken met de kracht van 230V. Daarom nemen we het ook meteen op in onze A-vestigingen om te zien hoe zich dat ontwikkelt. Zelf heb ik daar hoge verwachtingen van.”

Vanwege de breedte van het aanbod en de prijs-kwaliteitsverhouding is DeWalt de hoofdmoot in het drie-merken-assortiment powertools van PontMeyer. “Powertools zijn sowieso een belangrijke productgroep in het technisch assortiment waar we bij PontMeyer een behoorlijke evolutie in doorgemaakt hebben. Voorheen was elektrisch gereedschap nice-to-have, intussen is het onmisbaar.” In DeWalt herkent van Haasteren een sterk en marketinggedreven merk met een loyale klantengroep. “Net als PontMeyer zelf, eigenlijk. Daarom werken we ook graag met ze samen. Soms wordt het dan wel een beetje geel in onze vestigingen, maar het levert wel op. Ze maken het echt waar.”