Hoe effectief magazijnautomatisering kan zijn, weten ze bij Martens kunststoffen inmiddels als geen ander. Door de WMS-oplossing van Microsoft Dynamics AX te koppelen aan een voicepickingsysteem van Dalosy steeg de productiviteit met vijftien procent. “Bovendien daalde het aantal mispicks met vijfenzeventig procent. En daardoor ook het aantal klachten.”

 

Samen met consultants van HSO werkte Martens aan een oplossing voor een aantal logistieke uitdagingen waar Martens mee kampte. Engelhart, teamleider logistiek: “We liepen tegen meerdere zaken aan in de tijd doordat we nog volledig vanaf papier werkten. Zo werden nog wel eens verkeerde aantallen gepickt of kon het gebeuren dat voorraad niet op de juiste plaats lag. Daardoor werden bestellingen verkeerd of incompleet geleverd. Dat zorgde voor klachten en bovendien zette het onze leverbetrouwbaarheid en uitlevergraad onder druk. Daar wilden we wat aan doen.”

 

 

Specialisme

HSO werd als ERP-partner door Martens kunststoffen bij dit project betrokken. Binnen de projectgroep werden eerst alle magazijnprocessen beschreven. Van binnenkomst van de goederen tot de uiteindelijke uitlevering van de samengestelde bestellingen. Engelhart: “Bij iedere stap vroegen we ons af: kunnen we dat automatiseren en zo ja, hoe? Zo zijn we uiteindelijk van een papieren proces naar een digitaal en geautomatiseerd werkproces gegaan.”

 

 

Slim koppelen

Volgens Engelhart zit de kracht van de gekozen oplossing in de combinatie van verschillende bestaande systemen. “We koppelden de WMS-module van Dynamics AX aan het voicepickingsysteem van Dalosy. Vervolgens keken we binnen de projectgroep hoe we het systeem zo kunnen inrichten dat het voor ons het meest efficiënt werkt. Het beste uit de verschillende componenten halen, zeg maar. Nu hebben we op ieder gewenst moment actueel inzicht in grijpvoorraad voor de orderpickers en bulkvoorraad die we nog in huis hebben. Dat zorgt ervoor dat we snel en zorgvuldig kunnen werken en leveren. Bovendien vermindert het de kans op fouten aanzienlijk.”

Headset

Met de vele duizenden bewegingen die dagelijks in het magazijn plaatsvinden, is zorgvuldige communicatie essentieel. “Onze orderpickers kunnen via hun headsets rechtstreeks communiceren met het systeem. Vanuit Dynamics AX worden de orderregels omgezet naar een voicebericht. Daarin krijgt de orderpicker te horen op welke plek in het magazijn hij moet zijn en welk product gepickt moet worden. Vervolgens moet de orderpicker zich weer bij het systeem melden als hij op de betreffende plek is. Pas wanneer die opdracht is uitgevoerd en de medewerker het product heeft gepakt, volgt het volgende voicebericht. Op die manier wordt iedere bestelling eigenlijk direct gecontroleerd, is de medewerker op de juiste plek en pakt hij de gevraagde artikelen”, verklaart Engelhart een van de grote veranderingen binnen het magazijn.

 

Belofte aan klant: leverbetrouwbaarheid

Met een leverbetrouwbaarheid van zo’n 98,5 procent toont Martens kunststoffen naar eigen zeggen het succes van deze automatiseringsoperatie. “Wij zijn als leverancier afhankelijk van een betrouwbare en goede levering. Daarom willen klanten met ons in zee. Met dit nieuwe systeem garanderen wij die zekerheid. Wij kunnen bouwen op ons magazijn, omdat we realtime weten wat er gebeurt. Door samen met onze partner HSO goed te blijven monitoren, kunnen we ook voor de toekomst onze belofte aan onze klanten blijven waarmaken.”