Bouwcenter, Stiho en Bouwpunt slaan de handen in elkaar. Adimat sluit zich aan bij Veris Bouwmaterialengroep.

Veris Bouwmaterialengroep, de serviceorganisatie van de hout- en bouwmaterialengroothandelaren van Bouwcenter en Stiho, slaat de handen in elkaar met haar Belgische evenknie Adimat. Beter bekend onder de naam Bouwpunt exploiteren 18 zelfstandige familiebedrijven gezamenlijk 26 vestigingen verspreid over geheel België. Adimat wordt volwaardig aandeelhouder van Veris, een unieke en vergaande samenwerking binnen Europa.

Hetzelfde DNA en dezelfde visie

“Zowel Veris, met haar aangesloten formules Bouwcenter en Stiho, als Adimat, met de formule Bouwpunt, zijn serviceorganisaties van onafhankelijke handelaren in hout en bouwmaterialen. Het hoofddoel en dus ook hun bestaansreden is om de aandeelhouders te ‘ontzorgen’, zodanig dat de aandeelhouders zich kunnen focussen op waar ze goed in zijn, namelijk verkopen door een excellente service te bieden aan de eindklant. Het is onze taak om onze aandeelhouders zoveel mogelijk te ondersteunen en te helpen om zo het ondernemerschap van de aandeelhouders maximaal tot uiting te laten komen”, zegt Andries Baks, algemeen directeur van Veris. “Het belangrijkste in een samenwerking tussen twee organisaties is dat de cultuur, de visie en strategie vergelijkbaar zijn. De neuzen moeten in dezelfde richting staan. Bij de eerste gesprekken bleek dat zowel Veris als Adimat een langetermijnstrategie had uitgeschreven op basis van dezelfde pijlers, namelijk: Inkoop, Centrale facturering, Formuleontwikkeling, IT en Logistiek. Het geeft aan dat we met hetzelfde DNA zitten en dus begonnen we ons al snel af te vragen wat we van elkaar kunnen leren binnen dezelfde pijler en vooral hoe we elkaars pijlers kunnen versterken”, vertelt Stefaan Ottevaere, voorzitter van Adimat.

Meer dan samen inkopen

Zowel Adimat als Veris zijn veel meer dan inkooporganisaties in de strikte zin van het woord. “Adimat is uitgegroeid tot een groepering die op veel meer terreinen actief is dan alleen het gezamenlijk inkopen en dus ook onderhandelen met fabrikanten. Het meest opvallende is ongetwijfeld dat we in 2003 onze eigen logo’s opzij hebben geschoven om onder één noemer, namelijk Bouwpunt, naar buiten te komen”, gaat Stefaan verder. “Op het vlak van IT heerst zowel bij Veris als bij Adimat de overtuiging dat IT, ook voor een handelaar in bouwmaterialen, een belangrijk competitief voordeel kan betekenen in de nabije toekomst. Beide organisaties hebben al belangrijke stappen gezet op het gebied van artikelbeheer, CRM en e-commerce en gaan dus ook op dit vlak de krachten kunnen bundelen.” Euro-Mat Zowel Adimat als Veris zijn lid van Euro-Mat, een Europese groepering van inkooporganisaties met een gezamenlijke omzet van 32 miljard euro, 7600 verkooppunten en actief in 21 landen.

Facts & Figures

Adimat (Bouwpunt) Veris (Bouwcenter en Stiho) >€ 350 mln  >€ 600 mln 26 vestigingen > 100 vestigingen www.bouwpunt.nl www.veris.nl