Isero besloot om Gunters en Meuser onder te brengen bij Ferney Group. Daarmee komt een eind aan speculaties rond het lidmaatschap van Isero zelf bij de inkoopcombinatie uit Heerhugowaard.

Eind 2016 nam Grafton-dochter Isero IJzerwarengroep het Zevij-Necomij-lid Gunters en Meuser over. Deze overname van Gunters en Meuser was spraakmakend.

Eind aan gentlemen's agreement

Ten eerste is  overnemer Isero lid van Ferney en was de overgenomen Gunters en Meuser lid van Zevij-Necomij. En niet het eerste het beste lid. G&M was een van de grondleggers van Necomij, de groep achter het huismerk Ivana waar ook grote ijzerwarenpartijen als Polvo, Van Enckevort en Van Buuren lid van zijn. De overname betekende een breuk met het klassieke gentlemen's agreement om bij verkoopp eerst aan elkaar aan te bieden. Op die manier zag het expansieve Polvo de overname van Necomij-bloedbroeder aan haar neus voorbij gaan. De move van de gebroeders Olthof om G&M buiten de groep te verkopen, betekende in ieder geval dat de oude Necomij-partners subiet de deur naar hun gezamenlijke huismerk Ivana dichtgooiden.

Zevij-Necomij of Ferney?

Iets eerder werd Ferney-lid Kroon overgenomen door Zevij-Necomij-lid Destil. Destil voegde Kroon toe aan het lidmaatschap van Zevij-Necomij en onttrok het volume aan het collectief van Ferney. En toen begon het te zoemen in de sector. Was Isero sowieso niet te groot voor Ferney? Waren de condities van Zevij-Necomij dan zoveel beter dan die van Ferney dat Destil blijvend voor Zevij-Necomij koos? Kon Gunters & Meuser wel zonder het Ivana-huismerk bij een overstap naar Ferney?

Resultaat beter bij Ferney

Aan die geruchten maakt Isero resoluut een eind door Gunters en Meuser onder te brengen bij Ferney. Een zegsman meldt MIXpro: "Na rijp beraad zijn we er binnen Grafton van overtuigd dat de strategische groei van de Isero IJzerwarengroep het best gewaarborgd is als lid van Ferney, EBH en EDE."