Met Xealpro combineert Tec7 twee belangrijke voordelen: het is één kit voor veel toepassingen. En hij is 100% vrij van Meko. Dat laatste was aanvankelijk een bijkomend voordeel. Maar recente arbo-ontwikkelingen maken dat misschien wel het grootste pré van deze all-in-one voegkit.

Familiebedrijf Tec7 is altijd bezig met productinnovatie. De korte lijnen binnen het bedrijf zorgen er steeds voor dat de technologische ontwikkelingen en de vragen uit de markt gemakkelijk bij elkaar komen in vooruitstrevende oplossingen. Dat die oplossingen daarna snel door de grote jongens uit de sector worden overgenomen, zien ze bij Novatech als compliment. Innovatiemanager Bram Starckx: “Zo ging het met Tec7, de originele MS-Polymeer all-in-one lijmkit die we al in 1993 brachten. En zo ging het met X-tack, de eerste echte High-tack lijmkit op de markt. Direct kwamen anderen met hun high-tack versies. Niet voor niets is ons merk Tec7 bij veel Belgische eindgebruikers zowat een soortnaam geworden. Hier hoor je aan menig balie: ‘Ik heb Tec7 nodig, zal ik die van Soudal nemen of die van Bison?’.”

All-in-one voegkit

De kleine innovatie-afdeling van het familiebedrijf van € 35 miljoen heeft nu weer een introductie waar ze ‘potten mee gaan breken’. Starckx: “In de markt zie je een groeiende stroom van nicheproducten. Kit voor de keuken, voor sanitair, voor hout, voor glas en kit voor weet ik veel wat. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een kit voor. Een meterslange muur van kitten. Onze nieuwe voegkit is echter een echte all-in-one. Gebaseerd op de vierde generatie siliconen, dus veel meer dan een nieuw additiefje bij een bestaand product. Helemaal in lijn met de visie van Tec7 om met zo min mogelijk producten zo veel mogelijk werk te kunnen verrichten. In het belang van de eindgebruiker en in dat van onze dealers.”

Metertje is genoeg

Van de nieuwe kit heb je als groothandel aan een enkel metertje in je shop genoeg om de complete klusbehoefte af te dekken. Er zijn twee soorten: een overschilderbare en een niet-overschilderbare. De laatste is van een nieuwe generatie silicone en geeft na afwerking een heel mooie oppervlak. Superglad, mooi van glans, zo dicht dat schimmels geen kans krijgen, plus uv- én chemisch bestendig. Deze kit is er in acht populaire kleuren.

De overschilderbare variant is er voorlopig alleen in wit en is gebaseerd op een ander type polymeer. Die geeft de kit dezelfde eigenschappen qua chemie en uv-bestendigheid, maar zorgt dat de verf erop kan pakken. Je hoeft hem niet te overschilderen, maar het kan wel.

Ook nog Meko-vrij

Zo is de kit een sprekend voorbeeld van innovatie: de vraag uit de markt naar een all-in-one voegkit, gematcht met nieuwe ontwikkelingen in de grondstoffen. Het wordt nog mooier, vertelt Starckx. “We maakten een beter product en kregen er eigenlijk een cadeau bij. Tijdens de ontwikkeling van Xealpro merkten we dat we de kit Meko-vrij konden maken. Een leuke bijkomstigheid, want we dachten niet dat ons dat veel in de markt zou brengen. Totdat de discussie over het schadelijke Meko onlangs in volle hevigheid losbarstte.”

Duits praktijkonderzoek toonde volgens Starckx aan dat bij het werk met kit veel meer Meko vrijkwam dan verwacht. “Tegelijkertijd werd bekend dat Meko veel schadelijker is dan werd aangenomen. Binnenkort komt Meko naar alle verwachting op de kandidatenlijst voor gevaarlijke stoffen en krijgt het de classificering: ‘kankerverwekkend’. Dat betekent dat vaklieden er straks misschien niet meer mee mogen werken of alleen met adembescherming.”

Allergezondste kit

Starckx: “Wij vermoeden dat dit het begin is van een ontwikkeling, zoals het verbod op solventen. Tien jaar geleden konden we ons niet voorstellen dat die gevaarlijk waren en waren er nauwelijks alternatieve producten voorhanden zonder die solventen. Het verschil is dat de kit zonder Meko er nu wél al is.”

Waar ‘100% Meko-vrij’ dus aanvankelijk een leuke bijvangst was van de productontwikkeling, werd het minstens even belangrijk als het one-for-all-karakter van de nieuwe Xealpro-kit van Tec7. Starckx: “Xealpro is de gezondste kit van heel Europa. En het mooie: met Xealpro hoef je geen concessies te doen qua kwaliteit en functionaliteit.”