Hornbach: toch even goed om in de gaten te houden. In Nederland groeide de bouwmarktketen - het tweede jaar op rij - met dubbele cijfers. In de winkels en online. In Duitsland boekte ook de bouwmaterialentak een mooi resultaat.

Hornbach groeit onverminderd door. De winstgevendheid van de Hornbach-groep is versterkt en de omzet is verder gestegen. In het boekjaar 2016/2017 (1 maart 2016 tot 29 februari 2017) groeide de omzet van de projectbouwmarktketen met 4,9% tot 3,94 miljard euro (in 2015/2016: 3.755 miljoen euro). In Nederland zag Hornbach de omzet zelfs, voor het tweede jaar op rij, met dubbele cijfers toenemen.    

“Dit boekjaar was nog beter dan het vorige”, vertelt algemeen directeur Evert de Goede. “Daarmee hebben we de basis verstevigd voor een duurzame omzet- en winstgroei voor de komende jaren. Duidelijk is dat consumenten weer bereid zijn te investeren en dat de woningmarkt weer in beweging is. Daar profiteert natuurlijk de hele branche van, maar onze cijfers steken erbovenuit. Dat we in Nederland duidelijk in een behoefte voorzien, blijkt ook wel uit het feit dat we dit jaar weer twee nieuwe vestigingen konden openen in Amsterdam en Den Haag.”

Winstgevendheid versterkt
Het bedrijfsresultaat van het concern (EBIT) als geheel steeg in vergelijking met vorig jaar (137,5 miljoen euro) met 14% naar 156,8 miljoen euro. De EBIT-marge nam toe van 3,7% naar 4,0%. Dankzij de like-for-like omzetstijgingen en een verbetering van daarmee verbonden kosten werd de lagere handelsmarge meer dan gecompenseerd. Bovendien werd de winstontwikkeling vorig jaar negatief beïnvloed door een eenmalige niet-operatieve buitengewone afschrijving van 10,7 miljoen euro. De EBIT van de Hornbach-groep steeg, gecorrigeerd met niet-operatieve resultaateffecten, met 5,7% naar 159,8 miljoen euro (vorig jaar: 151,2 miljoen euro). De nettowinst van de Hornbach-groep daalde vergeleken met vorig jaar wel (met 8,0% tot 89,9 miljoen euro), vanwege de duidelijk hogere belastingdruk dan een jaar geleden.

Bedrijfsresultaten stijgen op alle fronten
Hornbach Baumarkt AG, het grootste operatieve deelconcern, telt nu 156 bouwmarkten en tuincentra in negen Europese landen. Bij een omzetstijging van 5,0% tot 3.710 miljoen euro steeg in 2016/2017 de EBIT van dit deelconcern met 8,1% tot 97,5 miljoen euro. De gecorrigeerde EBIT verbeterde zich met 3,5% tot 102,8 miljoen euro, wat onder andere te danken is aan de sterke like-for-like omzetstijgingen buiten Duitsland (plus 5,1%). Maar ook binnen Duitsland groeide Hornbach like-for-like (plus 1,4%) en vergrootte het zijn marktaandeel binnen de Duitse bouwmarkt- en tuincentrumbranche, zelfs zonder het openen van nieuwe vestigingen.

Baustoff Union
Ook het deelconcern Hornbach Baustoff Union GmbH, actief in de bouwmaterialenbranche, boekte groei in het voorbije boekjaar. De omzet steeg met 4,8% tot 229 miljoen euro en de EBIT nam toe van 2,3 naar 4,2 miljoen euro. Ook het deelconcern Hornbach Immobilien AG leverde een positieve bijdrage aan de resultaatontwikkeling van de Hornbach-groep met een EBIT-stijging van 6,5% tot 58,0 miljoen euro.