Equi Nederland biedt professionele oplossingen om stofvrij te kunnen werken. Ze zijn bekend in de branche omdat ze al meer dan 25 jaar importeur en partner van Starmix bouwstofzuigers zijn. Dit voorjaar is Equi - de afkorting van het woord equipment - verhuisd naar een groter pand in Tiel, waardoor ze nu beschikken over een ruimer magazijn en meer ruimte voor de technische dienst.

Starmix bouwstofzuigers

Het Duitse Electrostar GmbH is met merknaam Starmix al bijna een eeuw producent van alleszuigers en gereedschapszuigers waarmee stofvrij gewerkt kan worden. Nederland is een van de grootste partners voor deze in Duitsland ontwikkelde- en geproduceerde professionele apparatuur. Frank Willem Wellinga van Equi legt uit dat stofvrij werken tegenwoordig verplicht is: “Na de campagnes houdt de arbeidsinspectie ook regelmatig controles, waarbij men kijkt of er daadwerkelijk stofvrij gewerkt wordt op de bouw. Diverse machines van ons voldoen aan de strenge eisen die gesteld worden aan bouwstofzuigers die als gereedschapzuiger gebruikt worden. Al onze geteste machines hebben een vermelding op de website bij stofvrijwerken.tno.nl, waar je een TNO nieuwsbrief en prestatietoets van de Starmix stofzuiger kunt downloaden. TNO heeft een referentietoets ontwikkeld waar stofzuigers in combinatie met slijpers worden getest.

Bij deze zogenaamde TNO worst-case test wordt gemeten hoe lang iemand volgens de wettelijke normen met een haakse slijper voorzien van Dusttoolkap en stofafzuiging mag werken voordat de grenswaarde wordt bereikt. Afhankelijk van de uitslag van die meetgegevens krijgt de stofzuiger een label, zodat de eindgebruiker weet wat de verantwoorde inschakeltijd is. Dit doet TNO omdat inadembaar kwartsstof sinds 2001 op de kankerverwekkende stoffenlijst staat en je middels deze test kan aantonen hoe lang je veilig stofvrij kunt werken. Er zijn twee gradaties: een label voor kalkzandsteen en een label voor beton/baksteen. Dit gezien de verschillen in kwartsconcentraties van de verschillende bouwmaterialen. Het label geldt voor stofvrij werken tijdens slijpen, boren en frezen.

Starmix levert ook hand- en haardrogers
en is zelf uitvinder van de elektrische handdroger, waarbij je met lucht je
handen droogt.

iPulse Reloaded met A-label

Wellinga heeft een primeur: “De iPulse Reloaded is onze nieuwste stofzuiger en is uniek als 1-motorige stofzuiger met zijn TNO A-label voor stofvrij werken met een 7- en 8-uurs logo. Dat betekent dat een gebruiker die beschikt over een slijper voorzien van Dusttool stofkap en deze stofzuiger 7-uur verantwoord in kalkzandsteen en 8-uur in beton en baksteen kan slijpen. Daar zijn we best trots op, omdat het de enige kleine bouwstofzuiger is met een enkele motor die het A-label heeft met een van de laagst gemeten kwartsemissies. En het mooie is dat je nu ook Systainers kunt bevestigen op de iPulse Reloaded, zodat je er makkelijk accessoires in kunt opbergen en vervoeren.”

Zie voor meer info: www.equibv.nl

De Starmix topserie ISP iPulse Reloaded heeft de volgende kenmerken:

· Nieuwe highspeed motoren met hogere luchtstroom en onderdruk

· TNO A-label met een 7- en 8-uurs logo in de referentie test

· 2- Standen toerental voorkeuze bij alle gecertificeerde M- en H-zuigers

· Draaischijf voor het gebruik van zowel vlies filterzakken als PE opvangzakken

· Smartfix Systainer bevestiging voor het toepassen van Systainers*

· Met rijbeugel*

· Standaard een afsluitdop voor het stofvrij vervoeren

* (m.u.v. Basic en Safe modellen)

Alles voor stofvrij werken

Naast de Starmix handzame stofzuigers en de bijbehorende accessoires levert Equi ook maatwerk industriezuigers van het merk Evotec, waarmee praktisch alles opgezogen kan worden. Als totaalaanbieder leveren ze ook Dusttool stofkappen voor haakse slijpers en boorafzuigingen. Wellinga: ”We bieden ook twee typen aircleaners aan van deze Nederlandse fabrikant, waarmee je de lucht in stoffige ruimtes zuivert.

Specialisten van de Service afdeling

“Onze Service afdeling bestaat uit vier specialisten die naast onze eigen stofzuigers ook alle professionele accu-, lucht- en elektrische gereedschappen kunnen repareren. Door onze verhuizing hebben we nu meer de ruimte om door te groeien”. Equi repareert naast de eigen merken ook voor Ridgid, Masterfix en 3M Nederland.

Serviceprogramma en Nen 3140

Wellinga geeft aan dat Equi een eigen systeem liet ontwikkelen waarmee ze de historie en de meldingen van een apparaat tot in details in kunnen zien. “Met ons eigen serviceprogramma doen we heel gericht analyses. De machines die binnenkomen worden direct geregistreerd en vervolgens geanalyseerd. Daarna ontvangt de dealer een prijsopgave, zodat hij een weloverwogen beslissing kan nemen. Daarbij kunnen we ook volgens NEN 3140 keuren. Dit houd in dat we een visuele inspectie doen en het gereedschap elektronisch controleren en nameten. Bij goedkeuring krijgt de machine een keuringssticker en een certificaat”.

Equi richt zich uitsluitend op de technische groothandel en andere wederverkopers. “Wellinga: onze klanten worden door onze account managers bezocht, geschoold en getraind en ook geven we support door participatie op huisbeurzen en advies op maat met vertegenwoordigers van onze dealer op locatie. Maar vooral denken we met hen mee over geschikte oplossingen om als professional stofvrij te kunnen werken”.