Samen met Jeroen van Berkel van DeWalt bezoeken we betonbouwer Dirk Bruygom. Hij werkt aan de nieuwe Hudson’s Bay in Amstelveen en is XR FlexVolt-gebruiker van het eerste uur. Zijn ervaringen met het snoerloze gereedschap? “Niet normaal meer, gewoon ongelofelijk. Zo sterk en zo veel uithoudingsvermogen.” En allemaal op hetzelfde platform, zowel op 18V als op 54V.

Grote ogen, als de DeWalt-bus opengaat. “Ja, ik was altijd al een machientjesgek”, zegt Dirk Bruygom. “Maar de 54V XR FlexVolt overtreft alles.” De aannemer uit Nederhemert is al twintig jaar actief in de bouw.

“Goed gesteld staan”

Het personeelsbestand ging de laatste jaren een beetje op en neer, maar gemiddeld zijn ze met 15 man aan de slag. In de crisis koos hij ervoor om zich vooral op de betonbouw toe te spitsen. “In het beton heb je minder bedrijven die dat graag doen.” Hoezo dat dan? “Het is tamelijk zwaar en vuil werk, maar als je ‘goed gesteld staat’, kun je toch met plezier aan de slag.” Zo is het volgens Bruygom met alles. “Je kunt denken, ‘ik heb sowieso geen zin’ of je gaat er gewoon iets van maken.” Dat laatste doet hij met zijn mannen en daarbij komt goed gereedschap prima van pas.

“Zeker zo sterk als een gesnoerde”

Als commercieel-technisch adviseur Jeroen van Berkel de specs van DeWalts nieuwe grote (305 mm) zaagmachine opsomt, knikt Bruygom instemmend. De DHS 780 had van oudsher een 230V motor en kan met een adapter nog steeds op netspanning draaien. Maar echt spannend wordt het pas als hij zijn werk doet op de twee XR FlexVolt-accu’s van 54V. Die zijn dan samen goed voor 2x54V=108V. “Mijn ervaring is dat de XR FlexVolt het zeker niet minder doet dan de gesnoerde machines”, zegt Bruygom. “De slijptol werkt haast krachtiger en ook met de boorhamer heb ik het idee dat ik sneller werk.” Van Berkel beaamt dat gevoel en benadrukt de voordelen van de brushless-motoren van de XR FlexVolt-machines. Die zijn storingsvrij en heel snel op toeren. Opvallende andere features van de 780 zaagmachine zijn de schaduwlijnindicator voor precisiezagen en de nokken voor vaste verstekhoeken.“Geen merk kan dit evenaren”

Bruygom is XR FlexVolt-gebruiker van het eerste uur. Vanwege de kracht van de snoerloze machines, hun uithoudingsvermogen, de uitwisselbaarheid van de accu’s en uiteraard vanwege het gemak van snoerloos werken. “Toen XR FlexVolt op de markt kwam, zag ik er wel wat in. Ongelofelijk hoeveel kracht die ontwikkelen”, lacht hij. “Het gaat er echt om wat eronder hangt. Dat bepaalt de kracht en het uithoudingsvermogen. Dat is allebei belangrijk voor ons. Er zijn merken die je liever in de bus laat liggen, omdat je weet dat de accu het einde van de klus niet haalt. Maar deze machines… Gewoon geweldig. 9Ah, we kwamen van 2Ah af…”, zucht hij. “Deze kracht en run-time kan geen enkel ander merk evenaren.” Van Berkel benadrukt nog de sterke combinatie met DeWalt-accessoires: “De Extreme Runtime zaagbladen hebben een speciale tandzetting, de boren extreme run-time en slijpschijven hebben een keramische korrel voor langere standtijd. Samen met de DHS 780 zijn zij de beste combinatie.”

“Uitwisselbaar is fijn”

In zijn eigen bus zien we koffers van allerlei merken, mooi ingetimmerd in een keurige vakkenwand. Hoe zit dat? “De meeste koffers zijn inmiddels gevuld met DeWalt hoor”, lacht hij. “Die machines werken fijn en ik vind het een groot voordeel dat je de accu’s kunt uitwisselen. Ook met de Werklamp. Wij wonen aan de Maas en die is bij ons 150 of 200 meter breed. Maar met die ledlamp schijn ik zo naar de overkant hoor. De hele nacht als het moet.”

Bruygom begon met een set DeWalt XR FlexVolt voor zijn eigen bus. En toen dat beviel, heeft hij nog twee bussen voor zijn collega’s volledig ingericht. “Ik vind sowieso dat mijn mensen moeten kunnen gebruiken wat ze nodig hebben”, zegt hij.

“Niet normaal meer”

Favoriet zijn de kleine zaagmachine DCS777, de 1.500W accu­slijptol DCG414, de boorhamer DCH333 en de schiethamers DCN692. “Niet normaal meer dat je met een accu een nagel van 90 mm zo snel het hout in kunt jagen.” Komt doordat de brushless-motor ook het vliegwiel is, legt Van Berkel uit. “Zoveel kracht uit zo’n compacte machine. En nooit meer gedoe met gas, geen stank, geen geklooi in de winter”, lacht Bruygom.

En vergeet de slagmoersleutel niet. Daarmee draaien ze de hele dag betonbouten in en uit. Een onmisbare tool voor de mannen van Bruygom. “Wist je dat die indraait met een koppel van 950Nm maar losdraait met bijna het dubbele koppel van 1.625 Nm?”, vraagt Van Berkel. “Oh, is dat zo?”, zegt Bruygom. “Geen wonder dat die bouten er zo makkelijk uitgaan.”