“Als merk wil je ze zo compleet mogelijk leveren. We zijn bij Kukko specialist in trekkers, maar we kijken met onze eindklanten ook naar hun behoefte voor complete oplossingen. Naast ons kwaliteitsgereedschap om elementen los te draaien, bieden we klemmen aan. Sinds kort bieden we ook kwalitatieve gereedschappen aan onder het label Tirax.”

Tirax is voor sommigen in onze branche misschien nog een bekend label. Het merk was vooral bekend van hun kwalitatieve pullytrekkers. In de jaren ‘90 kocht het Duitse Kukko Tirax, waarna er een tijd niets met het label is gedaan, omdat de producten geïntegreerd werden onder het Kukko-label.

Multiprofieldop voor zes typen aansluitingen

“Sinds afgelopen najaar bieden we innovatieve gereedschappen onder het merk Tirax”, zegt Dragan Pejovic, accountmanager bij Kukko in Nederland. “Neem bijvoorbeeld onze multiprofieldop, die geschikt is voor maar liefst zes verschillende typen aansluitingen. Dit is een verkoopkans voor de groothandel. Je kunt er als gebruiker alles mee, omdat deze overal op past. Het gereedschap is getest en is minstens zo stabiel en sterk als een zeskant profieldop.”

Ergonomie en design

Tirax gereedschappen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Zo hebben de ergonomische gereedschappen een chroom-satin finish en zijn de ratels voorzien van huidvriendelijk santopreen-rubber. Hierdoor gaat ook bij vette of natte handen de grip niet verloren. Het assortiment bestaat uit schroevendraaiers, ratel- en bitsets, dopsleutels en messen. De sets zitten in een stootvaste ABS-koffer en er is ook een werkplaatswagen leverbaar. Het is de bedoeling om de Tirax-lijn snel verder uit te breiden.

Uitsluitend bij groothandel

Kukko richt zich uitsluitend op de technische- en de industriële bouwgroothandel. “Met Tirax bieden we een sterke prijs-positionering met gereedschappen die kwalitatief zijn voor de koper en aantrekkelijk zijn voor de groothandel om te verkopen.” De distributie verzorgt Kukko vanuit Nederland. “Klanten die nog geen Kukko-producten afnemen, kunnen onze lijnen Tirax en Turnus opnemen. Naast deze drie lijnen voeren we nog een aantal kleinere importlijnen in de Benelux.”

Kukko en de vraag naar oplossingen

Volgend jaar viert het Duitse Kukko het 100-jarig bestaan. Het familiebedrijf begon ooit met de verkoop van Engelse schroefdraad, dit was na Eerste Wereldoorlog lastig te krijgen. Omdat het Engelse schroefdraad meer kracht kon hebben, ontstonden op die manier de eerste trekkers. Het bedrijf kreeg steeds meer vraag naar complete oplossingen, waardoor Kukko begin jaren ‘90 het merk Turnus overnam dat bekend is van hun lijmklemmen. Eind jaren ‘90 werd Tirax overgenomen en de producten werden geïntegreerd in het bestaande label.

Langgekoesterde wens

Pejovic: “De wens om een gereedschappenlijn te hebben bestond al heel lang bij ons. Voor de overname van Tirax wilde Kukko eind jaren ’90 al een bestaande sleutelfabrikant overnemen. Maar net voordat de handtekening werd geplaatst, is het bedrijf voor onze neus weggekaapt. Toch hebben we na de overname van Tirax een paar jaar niets met het label gedaan. Tot zes jaar geleden, toen een collega zich is gaan verdiepen in de markt: welk gereedschap wordt gebruikt en wat is het aanbod?”

“Met onze wensen- en eisenlijst zijn we fabrikanten gaan benaderen. In Duitsland wordt niet zoveel meer gesmeed. Daarom zijn we uitgeweken naar het verre Oosten. Wij ontwerpen, assembleren en testen wel in Duitsland, waarbij we continu kijken of het product aan onze eisen voldoet. Daarbij houden we grip in het hele proces, van 3D-tekening tot het moment dat je het product in je handen hebt. En daar zitten veel uren tussen”, zegt hij lachend.

Ondersteuning en distributie

“In eerste instantie hebben we ons gericht op een zo’n aantrekkelijk mogelijk product en verpakking. Voor onze labels Kukko en Turnus bieden we al dealerondersteuning, voor Tirax gaat dat snel volgen. We hebben klanten waar de doppendozen op de balie liggen. Daarmee wordt vraag gecreëerd: zien is kopen.” Op de vraag waarmee Tirax onderscheidend is, antwoordt Pejovic: “De top-5 van A-merken in Duitsland biedt voor 95% zeskant aan. Ons product is innovatief, kwalitatief en gebruiksvriendelijk met bovendien goede verkoopkansen voor de dealer.”

“We focussen ons in eerste instantie op onze bestaande dealers, in de industriële of bouwgroothandel. Daar leveren we al trekkers van Kukko. Voeg daar de Turnus lijmklemmen voor industrie en bouw aan toe en dan nu de hoogwaardige Tirax gereedschappen. Inmiddels hebben we gesprekken met sommige inkooporganisaties lopen, we kiezen echt uitsluitend voor de professionele groothandel. We gaan voor continuïteit en niet voor de snelle handel. Een klant weet ook dat goed gereedschap geld kost. En het mooie is dat we nu een compleet aanbod voor zijn vraag kunnen bieden.”

Kukko: innovatief familiebedrijf

Kukko is een onafhankelijk Duits familiebedrijf dat volgend jaar 100 jaar bestaat. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van trekgereedschappen voor demontage van tandwielen, lagers, kogellagers en soortgelijke componenten. Kukko is een innovatief bedrijf, zo heeft het verschillende Duitse en buitenlandse patenten voor ontwerpen en specifieke toepassingen.

In de jaren ’90 startte een aparte afdeling voor de Benelux vanuit het Brabantse Halsteren. Hier werken vier mensen die de Nederlandse en Belgische markt ondersteunen. Vanuit het magazijn, worden producten snel geleverd, vaak de volgende dag al. Ook voor service, garantieafhandelingen en trainingen kunnen dealers hier terecht.