Het was CEO Horst W. Garbrecht van Metabo die een slordige tien jaar geleden als eerste de snoerloze bouwplaats durfde te schetsen. In de jaren die volgden, heeft de Duitse gereedschappenleverancier die belofte daadwerkelijk vormgegeven door steeds meer gereedschappen op accu aan te bieden en de capaciteit van de accu’s keer op keer uit te breiden. Het laatste wapenfeit van Metabo, de introductie van de nieuwe compacte generatie 18 Volt LiHD-accu-packs met een capaciteit van 4.0, 5.5 of 8.0 Ah, is daar wederom een bewijs van.

“Machines die tot nu toe aangedreven worden met een 2400 Watt elektromotor zoals een zaagtafel, een compressor of een grote slijper, kunnen met onze nieuwe accu optimaal presteren. En met optimaal bedoel ik niet dat je ze 8 uur achtereen kunt gebruiken, maar dat doe je met dit soort apparaten ook niet. Die gebruik je gedurende de werkdag een aantal keren een paar minuten. Die belasting kan de nieuwe accu prima aan”, zegt algemeen directeur Bas van der Veer.

En dat is precies wat Metabo de vakman wil bieden. “Het gemak dat je met een accu-pack de hele dag je gereedschappen kunt gebruiken. Dat is ons uitgangspunt. Daarom hebben we vanaf het begin ook heel bewust gekozen voor een uniforme aansluiting voor de verschillende accu-packs. Je wisselt eenvoudig van machine en accu als dat nodig”, zegt brand manager Enno Riemersma.

Voorloper

In de showroom in Breukelen vertelt het tweetal over de ontwikkeling van de accutechnologie van Metabo. “Ik denk dat we wel mogen zeggen dat wij leidend zijn geweest vanaf het moment dat snoerloos gereedschap in 2009 op de markt kwam. Neem de introductie van LiHD. We begonnen ons 18 Volt-programma met 3.1 en 5.5 ampère en hebben vanaf de introductie meteen ingezet op verdere ontwikkeling van die High Density-accu. De toevoeging van de compacte 4.0 en 8.0 ampère accu-packs zijn daar ook weer een voorbeeld van. Je ziet dat door de jaren heen de concurrentie wel is gevolgd, maar wij zijn ze altijd een paar stappen voor”, zegt Van der Veer niet zonder trots.

Ergonomie

Die voorlopersrol toont zich niet alleen in de kracht en het uithoudingsvermogen van de accu’s, ook als het gaat om ergonomie blijft Metabo vernieuwen. Riemersma: “Een accu kracht en uithoudingsvermogen geven is één. Mar je moet er ook voor zorgen dat de gebruiker er prettig, veilig en verantwoord mee kan werken. In ons geval betekent dat: de accu’s mogen niet te groot en zwaar worden, anders is het gereedschap niet meer te tillen voor de professional.”

Van der Veer vult aan: “Een van onze concurrenten heeft een accu met 9 ampère. Die is echter een stuk groter en zwaarder dan onze nieuwe 8 ampère LiHD-accu. Dat scheelt enorm, zeker als je gedurende de dag veelvuldig op ooghoogte of zelfs boven je hoofd moet werken met de machine. Wij zoeken dus steeds naar de zo compact mogelijke manier om de energie in onze accu-packs te krijgen.”

Nieuw binnenwerk

Voor de nieuwe generatie LiHD-accu’s werd het hele binnenwerk van de accu-packs opnieuw ontwikkeld. “Dat binnenwerk bestaat onder andere uit één rij cellen in het geval van de 4.0 ampère-­versies en een dubbele rij voor die van 8.0 ampère. Doordat deze cellen van zichzelf al compact zijn, kunnen we veel energie in de accu’s stoppen”, zegt Riemersma. “Door vervolgens ook alle contacten binnenin te vernieuwen, kunnen we die energie bovendien supersnel uit de accu-packs halen. Dat is vooral bij de zwaardere machines zoals grote slijptollen en boorhamers noodzakelijk”, vervolgt de algemeen directeur.

Volgens het tweetal bieden de nieuwe LiHD-accu-packs met 4.0 en 8.0 ampère, die vanaf half mei leverbaar zijn, de professional precies wat Metabo belooft: “Professional power tool solutions. Daar staan we voor. De timmerman die een hele dag met zijn schroefmachine wil werken kan met één 4.0 ampère accu prima uit de voeten. En de vakman die met het grove geschut aan de slag gaat, weet dat ‘de grote broer met 8.0 ampère’ hem zonder problemen de dag door helpt.”

Past altijd

Zoals met alle accu-packs van Metabo passen ook de nieuwste in het assortiment op alle elektrische gereedschappen die de fabrikant snoerloos levert. “Binnen ons Pick+Mix-assortiment kan iedere vakman zijn eigen 18 Volt-set samenstellen. Daar waar tot vijf jaar geleden bij de machines standaard ook twee accu’s en een lader werden geleverd, hoeft de vakman nu alleen maar te investeren in de extra body. Dat kan aanzienlijke investeringen schelen.” Metabo heeft inmiddels 85 verschillende body’s die op een en dezelfde accu-pack aangesloten kunnen worden.

Ook vanzelfsprekend is volgens Riemersma en Van der Veer dat Metabo drie jaar garantie geeft op de nieuwe accu-packs. “Dat doen we met het gehele accu-assortiment. Het toont niet alleen dat we vertrouwen hebben in onze eigen producten, maar we laten daarmee ook zien dat onze klanten op ons kunnen rekenen. En dat moeten ze ook kunnen, want met ons gereedschap verdienen zij hun boterham.”

Andere noviteiten

Behalve de nieuwe accu-packs introduceert Metabo twee nieuwe machines, waaronder de compacte accu-slagschroevendraaier SSD 18 LTX 200 BL. De werksnelheid van deze machine is in twaalf trappen instelbaar en dankzij het hoge vermogen van de borstelloze motor kan een van de kleinste en snelste slagmoersleutels in zijn klasse tot achttien procent meer schroeven met één acculading. Zelfborende schroeven worden dankzij de Automatic Power Shift (APS) snel en eenvoudig verwerkt.

De tweede introductie betreft een nieuw accu-bindklink­nagelpistool die extreem snel is vergelijkbaar met persluchtmachines. De borstelloze motor maakt de NP 18 LTX BL 5.0 een krachtige en duurzame machine. “Een zekere investering voor de professional, een machine die lang meegaat”, laat Riemersma weten.

Geïntegreerde mondstukken houden de klinknagel in iedere positie vast zodat deze er tijdens het werken niet uit kan vallen, in welke positie het apparaat ook gehouden wordt. Een robuuste handbeschermingsbeugel met geïntegreerde mondstukhouder zorgt voor nog meer veiligheid. Wanneer de achter aangebrachte, transparante opvangbak vol is, ziet de gebruiker dat meteen en kan hij de resterende klink­nageldoornen verwijderen.

Metabo

In Nederland werken 24 mensen voor Metabo. Daarvan zijn er dagelijks elf op de weg om klanten te bezoeken. Van der Veer: “Vier collega’s rijden in een bus met daarin een groot deel van onze machines. Zij bezoeken eindklanten om te helpen, verzorgen demonstraties en denken mee met klanten die vragen hebben. Dat is ook onze toegevoegde waarde: in oplossingen meedenken.”

Hoewel Metabo in het verre verleden ook via doe-het-zelfwinkels werd verkocht, richt de fabrikant zich de laatste tien jaren consequent puur en alleen op de vakhandel. “Wij verkopen ook niet rechtstreeks aan eindklanten. Alles loopt via de professionele handel. Die kan rekenen op een goede support en ondersteuning vanuit onze kant. De relatie met de gereedschappen- en bouwmaterialenhandel is ons veel waard”, aldus Riemersma.