“Met een warehouse managementsysteem zie je heel duidelijk wat er binnen je magazijn gebeurt.

Je hebt meer inzicht waardoor je bedrijfsprocessen kunt verbeteren. En wanneer je een WMS integreert of combineert met je ERP is de orderverwerking en de daarbij behorende in- en uitgaande goederenstroom volledig geautomatiseerd.”

 

Het doel van een WMS is om te helpen de logistieke stromen efficiënt te laten verlopen, zeggen Albert Buitenhuis en Martin Overduin van MSG Nederland. “Omdat we een geïntegreerde WMS-module hebben, wordt vaak tegelijkertijd met de implementatie van een ERP-pakket gestart met WMS. Maar we kunnen het ook koppelen aan andere systemen. Het is ook dan realtime gekoppeld. Een WMS zonder ERP gebruiken kan ook. We zien vaak dat bedrijven eerst hun in- en verkoopprocessen automatiseren en pas daarna het magazijn.”

 

Handelingen digitaliseren

Een WMS biedt ondersteuning bij alle handelingen in het magazijn. Onder andere bij goedereninslag, orderpicking en goederenuitslag. Daarbij wordt gebruik gemaakt van barcodering en scanning. “Via de barcode weet je precies wat binnenkomt. Per pallet of per artikel, van eenvoudige tot complexe leveringen.”

 

Ook bij inventarisatie biedt het systeem voordelen. “Zo ben je af van het jaarlijks inventariseren van voorraden, omdat je cyclisch kunt tellen. Het systeem geeft voorstellen om hardlopers een paar keer per jaar te inventariseren en slowmovers minder frequent te tellen. Op grond daarvan kun je beargumenteerde keuzes maken. Mochten er aanpassingen worden gemaakt in de planning, dan worden die doorgerekend in de planning voor de rest van het jaar.”

 

Branchespecifieke oplossingen

“Het systeem kan voor verschillende zones een optimale route aangeven, waardoor efficiënter meerdere orders tegelijk gepickt kunnen worden. Je kunt uiteraard zien wat de actuele voorraadpositie is. Je hoeft zelfs niet overal Wi-Fi te hebben: mutaties worden verwerkt als er later weer connectie is.” In de bouwgroothandel zijn vaak bulklocaties, pallets of producten met bepaalde eigenschappen waardoor ze in aparte ruimtes moeten liggen of waarmee FiFo (first in - first out) gewerkt moet worden. Overduin: “Klopt, en locaties lopen nog wel eens door elkaar heen. Een afhaalvestiging, een winkel met of zonder een magazijn erbij. Ons WMS is op deze eigenschappen ingericht.”

 

Scannen geeft gemak en inzicht

“Met een scanapparaat breng je de automatisering naar de plaats van het product. Het geeft inzicht en hulp om bedrijfsprocessen te optimaliseren en de uitlevergraad te verbeteren. We bieden moderne scanoplossingen, ook voor de klanten van onze klanten. Bijvoorbeeld aannemers die scanners van een groothandel gebruiken om hun voorraad aan te vullen en bestellingen te plaatsen. Of vertegenwoordigers die scanners gebruiken. Maar ook winkelscanners aan de balie en muurscanners om de prijs of voorraad te controleren. We zien dat de loyaliteit bij onze klanten daarmee vergroot wordt.”

 

Schaalbare oplossingen

Naast het warehouse managementsysteem is MSG gespecialiseerd in ERP, scanoplossingen, apps en portals. Over het ERP van MSG stond in de vorige editie van MIX een artikel. “Onze productlijnen en diensten ontwikkelen we in eigen beheer en staan in verband met elkaar. Onze collega’s van consultancy begeleiden de implementatie en het gebruik. Daarbij kunnen we ook bestaande softwarepakketten overzetten naar ons pakket.”

 

Overduin: “Elk bedrijf komt vroeg of laat uitzonderingen tegen, dat is een uitdaging. Het voordeel van één omgeving – waarbij ERP en WMS van dezelfde leverancier zijn – is dat aanpassingen snel gerealiseerd kunnen worden.” MSG maakt bovendien koppelingen met andere partijen met expertise, zoals met de verticale opslagsystemen van Kardex. Voor het voorraadmanagement­systeem van Slimstock is ook een interface aanwezig.

 

“Koppelen met een extern ERP-pakket is ook mogelijk, de breedte van de interface is dan de bepalende factor voor de meerwaarde. Het is vaak interessanter om voor één partij te kiezen, waarmee je gefaseerd kunt doorvoeren. Van Dijk in Meppel bijvoorbeeld gaat nu gefaseerd over. We schakelen mee op het moment dat klant eraan toe is. Dan lukken dit soort trajecten altijd.”