Wat is luchtdicht bouwen, wat gaat er veranderen bij de regelgeving hiervoor en hoe krijg je een betere en veel duurzamere afdichting? Arjan Verheuvel is Salesmanager Pro bij Soudal en geeft antwoorden op zes vragen.

1 Wat is luchtdicht bouwen?

In het Bouwbesluit is de benodigde ventilatie gedefinieerd. Het streven is om warmte- en energieverlies zoveel mogelijk te beperken en de meest optimale ventilatie te bereiken. Met luchtdicht bouwen beperk je de ongewenste ventilatie.

2 Is luchtdicht bouwen een extra eis?

Het is geen extra eis, hoewel we dat wel vaak horen. De luchtdichting van een woning is een factor in de EPC-berekening (Energie Prestatie Coëfficiënt). Vaak wordt daarbij eerst gekeken naar elementen als een ketel of ventilatiesysteem, maar ook de luchtdichtheidswaarde qv;10 is een factor die invloed heeft op de EPC waarde.

3 Wat betekent BENG voor luchtdicht bouwen?

In 2020 gaat de EPC verdwijnen en treedt de BENG-eis in werking (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Het energievraagstuk voor de woning gaat drie stappen omvatten: beperken van energieverlies, mede daardoor het energieverbruik verminderen en de benodigde energie voor minimaal 50% duurzaam opwekken. De belangrijkste stap is om lekkage te verminderen en de thermische schil te verbeteren. Daarbij speelt luchtdicht bouwen een belangrijke rol.

4 Op welke manieren kun je luchtdicht bouwen?

Tot op heden wordt vaak folie en tape geplakt over naden en kieren. Dat was lange tijd de enige en daarmee meest toegepaste oplossing. Maar er zijn alternatieven door te kitten of door het spuiten van coatings. Het nadeel is dat dit bijna altijd aan de buitenkant van de woning gebeurt. Voor het aanbrengen ben je daardoor altijd afhankelijk van de weersomstandigheden en de bereikbaarheid vraagt extra aandacht.

5 Wat houdt het Soudal Luchtdicht Bouwen systeem in?

Met het Soudal Luchtdicht Bouwen systeem maak je een duurzame dichting aan de binnenzijde van de woning. In basis is onze oplossing ons flexibel PUR-schuim Flexifoam - als isolator, rugvulling en grotendeels luchtdichting. Daar gaat de Soudatight LQ coating overheen en dat zorgt voor een duurzame dichting. Enkel een flexibel PUR-schuim, zonder aanvullende coating, is niet duurzaam. De luchtdichting van de woning is aan de warme zijde, waardoor je ook voorkomt dat damp vanuit de woning de spouw intrekt. Omdat de weersinvloeden minder relevant zijn, kun je er altijd mee werken. Vochtigheid en andere factoren hebben minder impact, waardoor de kwaliteit van de luchtdichting beter wordt. Je verwerkt het eenvoudig met een kwast, wat het ideaal maakt voor hoeken en bij verankeringen.

6 Wat is de toegevoegde waarde voor de groothandel?

Alle producten worden via de groothandel verkocht, indien gewenst ook arbeid via geselecteerde applicateurs. Soudal kan meegaan op bezoek, technische ondersteuning geven en details beoordelen. Projecten komen binnen via de aannemer of via de groothandel. In beide gevallen ontvangen wij de informatie waarop wij het advies bepalen. Het advies gaat naar de groothandel die dat met hun klant bespreekt. Daarna kan men kiezen of de aannemer het zelf gaat aanbrengen, eventueel ondersteund met een toolbox van onze zijde, of uitbesteden bij een van onze vaste partners. Blowerdoor testen kunnen we faciliteren. We bieden mogelijkheid tot tien jaar garantie. Ook ondersteuning zoals presentaties op themabijeenkomsten van groothandels vindt regelmatig plaats. Het gaat nu nog vaak om de bewustwording. Samen met de groothandel willen we de relaties en projecten in beeld krijgen om gezamenlijk duurzame en kwalitatieve oplossingen voor luchtdichtingsvraagstukken te bieden.