“Bij DeWalt start en eindigt alles bij de eindgebruiker. Steeds meer professionals vragen naar snoerloze oplossingen op de bouwplek, in de werkplaats of op andere plaatsen waar met machines wordt gewerkt.”

Daarmee gaf Rudi Delnoy de aftrap van de DeWalt Innovation Tour, die in Nederland op vier locaties gehouden werd. In onder andere de sfeervolle locatie van de Fabrique in Utrecht werden de noviteiten verteld en gedemonstreerd en konden aanwezigen vervolgens de nieuwe machines zelf testen. DeWalt zet breed in op snoerloze oplossingen, vooral bij machines voor intensief en zwaar gebruik.

Volgens Delnoy zijn er drie redenen om voor een snoerloze oplossing te kiezen: gebruiksgemak, veiligheid en het beschikbare vermogen. Hiervoor introduceerde DeWalt in het verleden het XR Flexvolt platform met een complete range van 54V machines, die de kracht en het vermogen leveren van gesnoerde machines. “Het unieke van XR Flexvolt is dat met dezelfde accu zowel een 54V als een 18V machine bediend kan worden. Eindgebruikers hebben hiermee de keuze tussen kracht en (werk)snelheid.”

Nieuw: accu van 12Ah

Inmiddels biedt DeWalt het dubbele aantal XR Flexvolt machines dat destijds bij de introductie aangeboden werd. Daarbij komt nu – naast de bestaande 6Ah en 9Ah accu – ook een accu van 12Ah. Bovendien zijn alle XR Flexvolt apparaten voorzien van een koolborstelloze motor. In combinatie met de nieuwe 12Ah Flexvolt accu wordt hierdoor extreem veel werktijd aangeboden voor de snoerloze bouwplek.

Net zo krachtig als op benzine

“Op deze manier zijn hele krachtige en nieuwe toepassingen mogelijk. Bijvoorbeeld bij een doorslijpmachine, die doorgaans veel vermogen vergt.” Delnoy demonstreert dit door de nieuwe 54V XR Flexvolt doorslijpmachine vlot door een bewapening van 18mm door te slijpen. “De machine is een echte allrounder die is te gebruiken voor steen, beton, dakpannen, stoepranden, beton- en opsluitbanden, stalen profielen, bewapeningsnetten en vele andere materialen.”

Met dezelfde accu heeft DeWalt de 54V XR Flexvolt cirkelzaag met hoog koppel ontwikkeld. “Speciaal voor zaagklussen waar extreem veel kracht nodig is en de zaagsnelheid belangrijk is.” Het vermogen van de 54 XR Flexvolt cirkelzaag staat gelijk aan die van een gesnoerde machine van 2500W. Eén van de aanwezigen die deze krachtige cirkelzaag later ook test spreekt over de ‘Rico Verhoeven onder de cirkelzagen’. Houten balken, plaatmateriaal en andere materialen die gebruikt worden in vooral de eerste fase van de bouw zijn hierbij het ‘slachtoffer’.

Naast de snoerloze boorhamers in 18V en 54V, zowel in SDS-Plus en SDS-Max aansluiting, introduceert DeWalt een nieuwe SDS-Max 54V XR combihamer met een boorcapaciteit van 48mm. “Deze is ideaal voor het boren van gaten tussen 22 en 38 mm, met een indrukwekkende slagenergie van bijna 13,3 Joule. Delnoy is enthousiast, terwijl hij ook deze boorhamer demonstreert: “Dit is een belangrijke stap naar een volledig snoerloze werkplek. Inmiddels hebben we meer dan honderd machines die op één-en-hetzelfde accusysteem werken.”

Tool Connect technologie

DeWalt biedt ook digitale mogelijkheden met hun DeWalt Tool Connect technologie. Hiermee kan een gebruiker via de app de machine-instellingen regelen zoals toerental, het koppel en de pulsfunctie voor het boren van tapgaten. Deze Tool Connect technologie is te vinden op de slagmoersleutel en op de compacte schroefmachines en slagschroevendraaiers. De eerder dit jaar geïntroduceerde slagmoersleutel is bovendien voorzien van de innovatieve precision wrench instelling

Na de centrale presentatie werden de aanwezigen in kleine groepjes opgedeeld, waarbij op verschillende demo-eilanden de machines verder werden toegelicht en de machines zelf konden worden getest. “Je moet zelf voelen en ervaren welke kracht onze snoerloze gereedschappen hebben. Het gaat om gebruiksgemak, veiligheid en het beschikbare vermogen.” Aan de zeer positieve reacties te horen voldoet DeWalt met deze innovaties uitstekend aan de vraag van de intensieve gebruiker.