Dit jaar introduceerde Hoenderdaal Fasteners de Dynaplus 3rd generation schroeven. Inmiddels is de branche bekend met de modernste schroef van dit moment. “Onze schroef heeft de handel meer geld opgeleverd.”

De Dynaplus 3rd generation is de vervanging van de tweede generatie unischroeven. En hoewel je er nauwelijks iets aan ziet, is het echt een verbeterde schroef. “We hebben de schroef tot in de kleinste details op vrijwel alle fronten kunnen optimaliseren. De schroef is gemaakt van een betere staalsoort. In combinatie met een uitgebalanceerd hardingsproces zorgt dit voor een 10% sterkere schroef die ook nog eens zeer buigzaam is. En we hadden al één van de sterkste schroeven in de markt. Verder is het aangrijpmoment in hout beter geworden door een speciale eerste startdraad die direct aangrijpt in hout. Een nieuw soort smeermiddel zorgt voor een nóg lagere indraaiweerstand, zodat de schroeven bijna als vanzelf het hout invliegen. De nieuwe Dynaplus is er uiteraard voor zowel binnen- als buitengebruik. Met onze unieke, gecoate buitenschroeven bieden we betaalbare en sterke schroeven als alternatief voor dure en zachte schroeven van rvs.”

Herkenbaar merk

Het is de held onder de schroeven, zegt Bart Veldhuizen, algemeen directeur van Hoenderdaal Fasteners en verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling. Lachend vertelt hij dat, wanneer ze tegenwoordig op een beurs staan, vaak vragen krijgen of ze nog stickers, pennen of T-shirts hebben. “De vakmannen van Nederland zijn in de jaren echt fan geworden van ons merk. Onze nieuwe kartonverpakking met felrode zijkant maakt ons merk beter herkenbaar voor ze. En door de slimme constructie van de doos is deze veel sterker en gebruiksvriendelijker geworden, geen kapotte doosjes meer in het schap of op de bouw. Ook zijn de etiketten vernieuwd, de kleurcodering geeft aan welke TX-bit gebruikt moet worden.” Dynaplus heeft hiervoor eigen TX-bits met kleurbandjes ontwikkeld, voor het gemakkelijk wisselen van een bit tijdens de klus.

Succesvolle strategie

Importeur en groothandel Hoenderdaal Fasteners houdt een breed assortiment bevestigingsmaterialen op voorraad in Veenendaal en heeft altijd al een specialisme in schroeven gehad. Veldhuizen: “We hebben meer dan 50 jaar ervaring in het ontwikkelen van schroeven. De ontwikkeling van de nieuwe Dynaplus schroef heeft drie jaar geduurd.” De laatste jaren zijn ze hard gegroeid en gaan ze verder uitbreiden. “Dynaplus groeide jaarlijks gemiddeld zo’n 20% in de afgelopen jaren in het binnen- en buitenland. Met ons aanbod van kwalitatieve schroeven – die ook prijstechnisch interessant zijn – voorzien we in een behoefte.” Daar was eigenlijk helemaal geen vraag naar volgens Veldhuizen. “We zijn 12 jaar geleden met Dynaplus zelf die markt gaan creëren. Daarbij gebruikten we onze ervaring met merkpositionering van ons DHZ-merk Rotadrill, de schroef met de rode punt. Omdat we qua prijs interessant zijn, hebben we de handel meer geld opgeleverd ten opzichte van andere merken of gewone spaanplaatschroeven. Dat is een goede strategie gebleken.”

Investeren om te groeien

“We zijn momenteel volop aan het investeren in logistiek en databeheer. Dynaplus en Rotadrill zijn onze vlaggenschepen, daarmee zijn we bekend in de markt. We leverden altijd al een breed pakket bevestigingsmateriaal in Nederland. En hout wordt nu, met nieuwe bouwsystemen, steeds meer als constructief bouwmateriaal gebruikt. We kijken ook naar export, zoals Scandinavië. Zeker in die landen hebben we veel geleerd over speciale schroeven voor specifieke toepassingen zoals vlonderschroeven, houtbouwschroeven, beslagschroeven, mdf-schroeven en ankerschroeven. In Zweden verkopen we per jaar ruim 10 miljoen ankerschroeven van één maat, voor één toepassing. Alleen is de maatvoering van de schroefgaten in de metalen houtverbindingen daar anders, volgend jaar komen we met een ankerschroef speciaal voor de Nederlandse markt.”

Kennis en schroeventrainingen

Bij het verkopen van schroeven is het kennisniveau belangrijk: de verkoper moet de voordelen kennen en echt begrijpen. “We helpen met schroeventrainingen, op locatie bij de klant of bij ons in het schroevenlab. Daarnaast worden we ook steeds vaker gevraagd op huisbeurzen van onze klanten.” Volgens Veldhuizen hebben ze als merk relevante productkennis die ze graag met de branche willen delen. “Om de behoefte van de eindklant in te kunnen schatten heb je kennis nodig. Wij moeten zorgen dat deze kennis bij onze klanten ligt.”