Transferro kijkt terug op een zeer bewogen jaar. “We hebben vaak intern tegen elkaar gezegd dat we zo graag ‘rust in de tent’ willen maar de groei en ontwikkelingen gaan zo hard dat ‘rust’ ongeveer het enige is wat we niet met elkaar behaald hebben."

2018 was voor Transferro goed voor de één na hoogste omzetgroei, na de 25% van 2017 bleef de teller dit jaar steken op een groei van 21,5%.

Verdubbeling
Vijf jaar geleden beoogde algemeen directeur Arap-John Tigchelaar een verdubbeling van de omzet, in vijf jaar. Die doelstelling is ruimschoots behaald. En verder? “In 2020 willen we over de grens van € 100 miljoen gaan. Geen sinecure maar ook weer geen onmogelijke opgave”, aldus Tigchelaar.

Jaarcijfers
De snelheid zit er goed in. Op oudejaarsdag presenteert Transferro – zoals gewoonlijk – de voorlopige winstcijfers bekend. Amper drie weken later wordt de concept jaarrekening aan het bestuur van de vereniging Transferro voorgelegd. “Haast een militaire operatie, waarbij we extra trots zijn op onze controller Katinka Bos die samen met accountantskantoor Mazars dit weet te realiseren."

Geen winstdoelstelling
Transferro is een vereniging en beoogt voor haar leden maximaal voordeel te behalen. Niet in de vorm van winst maar om zo ‘lean’ mogelijk alle gezamenlijke inkoopvoordelen door te geven. “Dat zien we terug in de brutowinst van 2018”, aldus controller Katinka Bos. “Meer dan ooit zien we het voordeel van samenwerking vertaald worden in voordelen voor de leden.” 

Investeringen
“Er blijft niets ‘onnodig’ in de organisatie ‘hangen’", beaamt Tigchelaar. “Maar we blijven en moeten wél investeren.” Dat deden ze dan ook in Zwolle: naast interne verbouwingen wegens forse uitbreidingen in personeel is ruim zeven ton geïnvesteerd in automatisering, magazijnmaterieel en in ruim duizend zonnepanelen. “En we gaan door met forse investeringen in 2019, met name in het magazijn.”

Ledenverloop
Naast de zeven Bouwcenters met totaal zevenentwintig vestigingen traden in 2018 ook toe Theunisse uit Oss en Aandrijf Techniek Deventer. Verder sloot de Belgische inkooporganisatie Sanicoop aan die naast haar ‘eigen’ achtentwintig leden in 2019 ook nog veertien leden van Prodiy ziet aansluiten. En dat is niet de enige stap in België die Transferro zet. Na akkoord van bestuur Adimat zal de Bouwpunt-groep in 2019 toetreden, mogelijk al eerste kwartaal 2019.

Per 1 januari 2019 treden nog meer nieuwe leden toe: Salo U.A., HBL Online en Bouwcenter Koolschijn.

Komen er dan alleen maar leden bij, bij Transferro? ”Nee hoor", glimlacht Tigchelaar. "Campie in Breda stopt per 1 januari en er zijn drie leden die hun bedrijf verkocht hebben. Vaak zijn we zelfs een beetje trots als er een geslaagde verkoop heeft plaatsgevonden. Als het mogelijk is dragen we ons steentje daaraan bij." Eind 2018 stond de teller op 245 bedrijven aan wie Transferro factureert.

Facturen
Transferro verwerkte zo’n 40.000 facturen meer dan in 2017. Tigchelaar: "Helaas worden bijna 7.000 van de ruim 230.000 facturen in 2018 nog steeds niet elektronisch aan ons verstuurd."

Feiten en cijfers

 • 16.699 artikelen op voorraad
 • Ruim 15% meer dan op 31-12-2017
 • Voorraadwaarde was in 2017 al met een miljoen toegenomen
 • In 2018 steeg voorraadwaarde zelfs met anderhalf miljoen euro
 • Transferro profileert zich als ‘het centrale magazijn voor de leden’
 • Next-day-delivery-principe
 • Drop-shipment verdubbelde opnieuw
 • Het eigen magazijn van 10.000 m2 is medio 2018 uitgebreid met bijna 30% vloeroppervlak door het naastgelegen pand gedeeltelijk er bij te huren.
 • 17% meer (bijna 582.000) orderregels bij Transferro magazijn
 • Gemiddelde orderwaarde is licht gedaald tot € 44,07
 • Leden maken gebruik van API’s om in eigen ERP of zelfs op eigen webshop de voorraad in Zwolle zichtbaar te maken